Slovenac bombu od 250kg iz Drugog svjetskog rata dovezao kući

Slovencu iz Vurberka blizu Maribora, koji je početkom prošle nedjelje u šumi našao 250 kilograma tešku neeksplodiranu bombu iz Drugog svjetskog rata, prijeti tužba za izazivanje opšte opasnosti jer ju je uz pomoć sinova prevezao u svoje selo, a mjerodavne o tome obavijestio tek u četvrtak, objavila je lokalna policija.

Objavljeno: 25. 07. 2017 - 09:53

Bomba će biti deaktivirana, a stručnjaci navode da je riječ o jednoj od najzahtjevnijih intervencija u istoriji specijalne jedinice slovenačke policije.

Neoprezni mjještanin i njegova porodica već su premješteni, a zatvoreno je i šire područje sela, dok će prije početka operacije iz kruga od kilometar biti evakuisano cijelo stanovništvo, oko 400 ljudi, objavila je policija, a prenose slovenački mediji.

Utvrđeno je da se radi o avionskoj bombi američke izrade iz vremena bombardovanja Maribora i okoline pri kraju Drugog svjetskog rata, a posebno je opasna jer sadrži hemijski mehanizam koji izaziva paljenje, a reaguje i na manje pomake, pa je pravo čudo što prilikom prvog transporta nije eksplodirala.

Kako prenose slovenački mediji, stanovnik Vuberka koji je našao bombu u šumi na lijevoj obali rijeke Drave, otkrio ju je uz pomoć detektora metala, tražeći kovčeg s blagom koji je tamo navodno zakopan.

N1