Brnabić poručila Markoviću: Očekujem poštovanje prava Srba

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Srbija želi da se nastavi plodotvornu saradnju sa Crnom Gorom i da sva otvorena pitanja dvije države treba da rješavaju zajedničkim dijalogom, na uzajamno prihvatljiv način.

Objavljeno: 02. 08. 2017 - 13:53

Brnabić je u razgovoru sa premijerom Duškom Markovićem, na margini Samita Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, kazala da je, kada je riječ o procesu evropskih integracija, saradnja sa Crnom Gorom veoma pozitivna, navodi se u saopštenju kabineta premijerke.

Predsjednica Vlade Srbije je pozdravila napredak Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i istakla da uspješan put jedne države ka EU doprinosi približavanju cijelog regiona istom cilju.

Ona je ukazala na činjenicu da postoji obostrani interes za realizaciju zajedničkih projekata, prije svega u oblasti saobraćaja i infrastrukture, pa je sa Markovićem  razgovarala o obnovi željezničke pruge Beograd - Bar, izgradnji auto-puta Beograd - Bar i drugim projektima.

Jedna od zajedničkih tema bila je i saradnja u oblasti turizma, informacionih tehonologija i poljoprivrede.

Premijeri dvije zemlje su razgovarali i o pitanju položaja Srba u Crnoj Gori, na šta je Brnabić naglasila da očekuje poštovanje prava Srba, njihovog jezika, identiteta i kulturnog nasljeđa.

Predsjednica Vlade Srbije se osvrnula i na nedavno održani Samit lidera zapadnog Balkana, održan u Trstu 12. jula 2017, i naglasila da su rezultati tog skupa veoma važni kako zbog rezultata na ekonomskom planu, tako i na političkom.

IZVOR: Beta