Mediji u regionu opširno o posjeti Pensa, u prvom planu poruka da SAD podržavaju Balkan

Regionalni mediji opširno su izvijestili o jučerašnjoj posjeti potpredsjednika SAD-a Majka Pensa Podgorici i njegovom učešću na Samitu Američko-jadranske povelje, a uglavnom su u prvi plan istakli Pensovu poruku da SAD podržavaju Zapadni Balkan.

Objavljeno: 03. 08. 2017 - 13:42

Među ključnim porukama koje su prenijeli su i one koje se tiču odnosa u regionu – da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine, Dejtonski sporazum, ali i borbu protiv terorizma. Takođe, ističu se i poruke sa bilateralnih susreta koje su na marginama Samita imali premijeri, odnosno predsjednici država regiona sa Pensom.

Hrvatski T-portal donosi tekst pod naslovom “Od 'nas i Rusa 300 milijuna' do čvrstog zagrljaja NATO saveza”. Navode da je dolazak Pensea  potvrda učvršćivanja prozapadne politike Podgorice sa kojom se ne slažu svi stanovnici te države.

0308tportal

Jutarnij list (jutarnju. hr) objavio je tekst pod naslovom “Budućnost zapadnog Balkana je na Zapadu!”, u kome se u prvi plan ističe upravo izjava Pensa o budućnosti regiona na Zapadu. Podsjećaju da je američki potpredsjednik rekao i da će SAD raditi na izgradnji sve boljih odnosa između EU, Zapadnog Balkana i NATO-a.

Dnevnik. hr u svom izvještaju prenosi da je hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio  zadovoljstvo činjenicom što Hrvati u Crnoj Gori imaju ministarku u vladi i predstvnika u parlamentu, kao i čelnike pojedinih opšina, posebno u Boki Kotorskoj.

U tonskom dijelu priloga prenose izjavi Pensa sa Samita u dijelu koji se odnosi na potrebu dijaloga između Beograda i Prištine, te da SAD podržavaju Dejtonski sporazum.

Index. hr u opširnom izvještaju prenosi izjavu američkog potpredsjednika da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana, kao i da hrabrost Crne Gore nadahnjuje svijet. Prenose i da je Pens optužio Rusiju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

0309index

Vijesti.hr su objavile izjavu Plenkovića u kojoj kaže da je “položaj Hrvata u Crnoj Gori dobar, kao i da imaju podršku matične države”.

Srpski mediji su fokus stavili na sastanak premijerke te države Ane Brnabić sa Pensom, ali i na njene izjave koje je dala srpskim medijima koji su pratili Samit, a koje se odnose na takse koje je uvela Hrvatska za voće.

Agencije Beta i Tanjug su opširno izvještavali o Samitu. Jedna od vijesti agencije Beta se odnosi na izjavu Pensa da je Rusija nastojala da destabilizuje Zapadni Balkan. Tanjug piše, a Blic prenosi: “Brnabić sa Pensom: Dijalog Srbije i SAD ide jako dobro, dijalog sa Prištinom vodiće predsjednik”.

0308blic

Portal B92 je, uz hrvatski Index, jedan od rijetkih medija koji je zasebno objavio vijest o tome kako se premijer Crne Gore Duško Marković zbunio pred Pensom i podgorički hotel “Hilton”, u kojem se održavao Samit Jadranske povelje, u prvi mah nazvao hotelom “Klinton”. 

0308b92

Al Jazeera Balkans je imala uživo uključenje iz Podgorica u kojem je dopisnica u prvi plan istakla poruke Pensa koje se tiču regiona – dijaloga između Beograda i Prištine, Dejtonskog sporazuma, opasnosti od narastućeg islamskog terozrizma, ali i najave da će SAD povećati vojnu saradnju sa državama regije kako bi manje kupovali oružje iz Srbije.

 

Gost vijesti na kanalu Al Jazeera Balkans bio je bivši ambasador Crne Gore u Vašingtovnu Miodrag Vlahović, koji je komentarisao Pensove poruke iz Podgorice.

 

Avaz. ba je jedan od rijetkih medija iz regiona koji je prenio dio izjave američkog potpredsjednika o dešavanjima u Crnoj Gori na dan izbora 16. oktobra 2016. godine i o ulozi Rusije, ali je i taj medij u prvi plan istakao izjavu Pensa da će SAD će nastaviti da pod predsjednikom Trampom podržavaju sve zemlje na Zapadnom Balkanu.

S druge strane, portal večernji.ba je istakao izjavu Pensa da SAD smatraju BiH ključem mira i sigurnosti Zapadnog Balkana, te da je ponovio podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i evroatlantskim integracijama BiH.

Klix.ba je u naslov izvukao da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prvi put s potpredsjednikom SAD-a, te da Amerika snažno podržava BiH na putu ka EU. Takođe ističu i jasnu podršku podršku Pensa i SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama Bosne. Klix je takođe prenio Pensove riječi da “crnogorska hrabrost u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svijet”.

0308klix

Nezavisne su u prvi plan istakle dio koji se odnosi na terorizam. Prenose izjavu Pensa da je terorizam prijetnja i Zapadnom Balkanu i Evropi i Americi, te da "taj kancer treba ukloniti prije nego što počne da raste i napreduje". U fokusu im je i dio izjave američkog zvaničnika da je njegova posjeta dokaz da su SAD i dalje posvećene Balkanu i da će biti nastavljeno jačanje veza između vojske SAD-a i vojski na Balkanu.

Slovenačka RTV donosi opširan izvještaj sa Samita, u kojem se ističe posvećenost SAD-a Zapadnom Balkanu. Naglasak stavljaju i na sastanak američkog potpredsjednika sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.

I makedonski mediji opširno izvještavaju o posjeti Pensa i u prvi plan stavljaju poruku regionu - da SAD podržava Balkan.

Telma ističe poruku da je Rusija pokušala da nasilno mijenja granice na Balkanu, ali i podršku novoj generaciji lidera Balkana, koji kako je naveo Pens, sada treba da iskoriste trenutak i rade na reformama.

Portal 24vesti ističe poruku Pensa da SAD podržava Zapad i da će se suprostaviti uticaju Rusije, i donose video izvještaj razgovora Zaeva i Pensa, u kome se navodi da je makedonski premijer dobio uvjeravanja da će SAD pomoći u rješavanju spora oko imena Makedonija koje imaju sa Grčkom. I Sitel u naslovu donosi izjavu Pensa da je Rusija nepredviljiva zemlja koja želi da destabilizuje Balkan.

TV 21 ističe poruku o novim liderima Balkana koji treba da iskoriste trenutak.

0308penszaev

Pojedini makedonski mediji se bave i albanskim premijerom Edijem Ramom. Makedonski Kurir ističe da Rame nema na zajedničkoj fotografiji Pensa sa liderima regiona, dok Faktor takođe donosi vijest o albanskom premijeru - da je došao u bijelim patikama, uz naslov da je riječ o skandalu koji ne dolikuje premijeru.

O posjeti američkog potpredsjednika Majka Pensa izvijestili su i vodeći kosovki i albanski mediji.