Jedan od vođa kavačkog klana osuđen u Beogradu, nakon što mu je stric ubijen u sačekuši

Vladimir Roganović (31) iz Herceg Novog, koji je označen kao jedan od vođa kotorskog kavačkog klana, pravosnažno je osuđen u Beogradu na godinu dana zatvora zbog falsifikovanja dokumenata, saznaje „Blic“.

Objavljeno: 03. 08. 2017 - 22:15

Roganović je bio uhapšen 5. maja u policijskoj stanici Zvezdara zbog sumnje da je falsifikovao isprave i protiv njega je beogradsko Prvo osnovno tužilaštvo sprovelo veoma brzo istragu.

Već 25. maja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu osuđen je na godinu dana zatvora, a tu kaznu je 6. juna potvrdio Viši sud u Beogradu. Upućen je na izdržavanje kazne 21. juna u Sremsku Mitrovicu.

Nakon što mu istekne kazna 5. maja 2018, biće ekstradiran u Crnu Goru koja je tražila njegovo izručenje zbog kazne od godinu dana za nošenja oružja.

Osuđen je u Beogradu jer je imao lažno uvjerenje o državljanstvu, kao i krštenicu. Namjeravao je da ta dokumenta preda da bi na ime mladića čija je lična karta dobio srpski pasoš i ličnu kartu. Međutim, radnici na šalteru je bilo sumnjivo pa je provjerama ustanovljeno da ima lažna dokumenta. U tužilaštvu Roganović je priznao da je nabavio lažna dokumenta, ali je kao razlog naveo da se plašio za svoju ličnu bezbjednost.

 

Prije toga, beogradska policija je privela Roganovićeve prijatelje Igora Bošnjaka i Luku Medića, kao i Novljanina Nemanju Zurovca (20), nakon što je kod njega nađeno oružje i municija, ranije hapšenog zbog pokušaja ubistava.

 S njim u automobilu bio je Beograđanin Strahinja Knežević (29), a istražitelji sumnjaju da su planirali likvidacije članova rivalskog, škaljarskog klana.

U Ministarstvo pravde stigao je zahtjev iz Crne Gore za ekstradiciju Roganovića početkom juna i proslijeđen je Višem sudu koji je odredio ekstradiciju nakon izdržavanja kazne.

Ovaj zahtjev je poslat na osnovu naredbe Osnovnog suda u Kotoru da se Roganović uputi na izdržavanja kazne od godinu zatvora zbog držanja oružja.

Protiv njega je u Crnoj Gori pokrenut postupak i zbog sumnje da je 29. aprila iz Beograda prijavio da je u podgoričkoj diskoteci „Bigl“, koja je navodno u vlasništvu ljudi bliskih „škaljarcima“ postavljena bomba.

Roganović sa svojim bratom od strica Duškom bio je optužen za ubistvo Marka Vesnića, vođe „delija“, i Ivana Markovića 24. jula 2009. u Igalu. Bio je u spuškom pritvoru, ali je 2014. oslobođen krivice. Dok je bio u pritvoru, policija je Roganovića osumnjičila da je naručivao bombaške napade ispred kuće braće Milivoja i Milenka Ivaničevića, službenika ZIKS-a.

Vladimirov stric ubijen prije nedjelju dana

 

Vladimirov stric Niko Roganović ubijen je prošle nedjelje u Herceg Novom. Prema navodima medija u Crnoj Gori, policija ima dva svjedoka ove likvidacije, a koliko će njihove izjave doprinijeti u rasvjetljavanju zločina za sada nije poznato.

Jedna od pretpostavki istražitelja je da je Niko ubijen u nastavku rata, kotorskih kriminalnih grupa, „škaljaraca“ i „kavčana“, za koje se vezuju njegov sin Duško i bratanac Vladimir. Ipak, ne odbacuje se mogućnost da je ubijen i zbog svojih poslova, navodno da je bio kamataš. Niko Roganović je ubijen samo tri mjeseca nakon što su za sada nepoznati napadači pod automobil njegovog sina Duška postavili eksplozivnu napravu. Duško je preživio, ali su mu amputirane obije noge. Prebačen je na liječenje u Beograd, ali je prošle nedjelje došao u Herceg Novi da bi sahranio oca.

 

IZVOR: Blic.rs