JOKOVIĆ: Sa Jonicom nikad nijesam imao nesuglasica, sa Milićem uvijek saglasan o važnim pitanjima

SNP se uvijek zalagao za demokratsku smjenu vlasti, i svi politički subjekti koji u svojim programima nemaju nacionalističkih stavova i koji se zalažu za demokratsku, prosperitetnu i slobodnu Crnu Goru, naši su potencijalni saradnici – ocijenio je Joković

Objavljeno: 22. 08. 2017 - 00:00

Novoizabrani lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, kazao je da sa Snežanom Jonicom, njegovom protivkandidatkinjom na Kongresu stranke, nikada nije imao nesuglasica, te da ona ima budućnost u SNP-u.

“Na Kongresu je gospođa Jonica dobila veliki broj glasova, i naravno ne samo zbog ovoga nego i zbog njenog prethodnog rada u parlamentu i partiji, njene prepoznatljivosti na političkoj sceni Crne Gore, ona svakako ima budućnost u SNP-u”, istakao je Joković u razgovoru za Portal Analitika.

On je rekao da je od bivšeg funkcionera SNP-a Aleksandra Damjanovića očekivao da će govoriti ljepše o stranci, “jer se preko nje profilisao kao politička figura u Crnoj Gori”.

“Ne može se zbog neostvarenih ličnih ambicija i napuštanja partije neargumentovano govoriti ni o jednom pojedincu, a posebno ne o Kongresu koji je bio posve legitiman”, podvukao je Joković.

Upitan u kakvim je odnosima sa bivšim predsjednikom SNP-a Srđanom Milićem, Joković je odgovorio da su on i Milić uvijek imali “visok stepen saglasnosti oko svih značajnih pitanja u partiji”.

1308jokovic2

ANALITIKA: Nakon što ste izabrani za novog predsjednika SNP-a, kazali ste da je Vaša stranka na posljednjim izborima dotakla najnižu tačku. Šta je uzrok takvog stanja u nekada najjačoj opozicionoj partiji? Ko je odgovoran za pad SNP-a?

JOKOVIĆ: Prvenstveno, uzrok lošeg rezultata na prošlim izborima nikako nijesu vrijednosti niti ideje za koje se zalaže SNP. Glavni problemi su nastali u vrhu partije gdje su pojedinima porasle liderske ambicije, pa su se sa nevjerovatnom lakoćom odrekli SNP-a koji im je omogućio da zauzmu važne političke funkcije, te su odlazili i formirali nove partije. Odgovornost pripada svima nama u rukovodstvu partije i Glavnom odboru, što ovo na vrijeme nijesmo prepoznali i na osnovu toga donijeli adekvatne odluke.

ANALITIKA: Na Kongresu partije dobili ste 25 glasova više od protivkandidatkinje Snežane Jonice, a Vaš izbor za lidera stranke ispraćen je negodovanjem i žestokim uvredama nekolicine delegata. Kako ćete smanjiti tenzije između zavađenih strana u SNP-u?

JOKOVIĆ: Ovdje je riječ o negodovanju i uvredama samo jednog izolovanog delegata koji je – iz samo njemu poznatih pobuda – tako reagovao, dok je reakcija ostalih 428 delegata koji su podržali mene ili moje protivkandidate bila na nivou kakav zaslažuje Kongres SNP-a. U SNP-u strane nijesu zavađene nego, kao i u svakoj demokratskoj partiji u kojoj su u potpunosti dozvoljene slobode mišljenja i govora, u pojedinim trenucima dođe do polarizacije povodom određenih pitanja, a navodne tenzije će se postepeno smanjivati otvorenim i konstruktivnim razgovorima unutar partije.

ANALITIKA: Koji će biti Vaši prvi potezi na novoj funkciji? Čime ćete uvjeriti članstvo da dolaze bolji dani za SNP?

JOKOVIĆ: Moja prva dužnost kao predsjednika SNP-a biće da obavim unutarpartijske konsultacije i da nakon toga oformimo tim koji će ubuduće voditi partiju, zalažući se za  očuvanje njenog jedinstva i afirmacije svakog našeg člana, što će nesumnjivo dovesti do prosperiteta SNP-a. Siguran sam da će ovaj tim imati snage, energije i mudrosti da ubijedi svakog dobronamjernog člana i simpatizera SNP-a, ali i ostale građane Crne Gore, u uzvišene vrijednosti za koje se zalaže SNP.

ANALITIKA: Nedavno ste saopštili da se nikada ne bi kandidovali za predsjednika SNP-a da se gospođa Jonica zalaže za jedinstvo partije. Ima li ona budućnost u SNP-u? Da li ste razgovarali nakon Kongresa?

JOKOVIĆ: Na Kongresu je gospođa Jonica dobila veliki broj glasova, i naravno ne samo zbog ovoga nego i zbog njenog prethodnog rada u parlamentu i partiji, njene prepoznatljivosti na političkoj sceni Crne Gore, ona svakako ima budućnost u SNP-u. Razgovarali smo nakon završetka Kongresa, a to će se i u budućnosti nastaviti jer ona i ja nikada nijesmo imali nikakvih nesuglasica.

2108jonicajokovic

ANALITIKA: Bivši funkcioner SNP-a Aleksandar Damjanović je neposredno pred Kongres stranke rekao da ste vi i gospođa Jonica "ljudi iz iste političke kuhinje", te da ste oboje bili "dio većine koja je gazila one koji su tražili jedinstvo partije". Poručio je da je Kongres "nelegitiman i lakrdija", i da će na njemu biti donijete odluke koje neće oporaviti SNP, već da će to biti "zadnji čin zakopavanja stranke u političkom smislu". Kako odgovarate na njegove optužbe?

JOKOVIĆ: Tačno je da smo gospođa Jonica, Damjanović i ja proistekli iz iste političke partije,  a ne, kako on navodi, ‘’kuhinje’’, i da je Damjanović zauzimao veće funkcije u partiji u odnosu na gospođu Jonicu i mene, i da bi trebalo od njega čuti mnogo ljepših stvari o SNP-u jer se on preko SNP-a profilisao kao politička figura u Crnoj Gori. Ne može se zbog neostvarenih ličnih ambicija i napuštanja partije neargumentovano govoriti ni o jednom pojedincu, a posebno ne o Kongresu koji je bio posve legitiman.

ANALITIKA: Poslije proglašenja rezultata izbor na novu funkciju prvi Vam je čestitao dosadašnji predsjednik SNP-a Srđan Milić. U kakvim ste odnosima sa njim?

JOKOVIĆ: Srđan Milić i ja smo uvijek imali visok stepen saglasnosti oko svih značajnih pitanja u partiji. Naša komunikacija je uvijek bila prijateljska i iskrena, i ubijeđen sam da će se tako nastaviti i u budućnosti.

ANALITIKA: Kako gledate na trenutnu političku krizu u zemlji? Može li Crna Gora u skorije vrijeme da izađe iz nje?

JOKOVIĆ: Crna Gora je od prošlih izbora u velikoj političkoj krizi i iz nje je jedino moguće izaći održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora, za koje treba stvoriti ambijent da svi građani potpuno slobodno i bez ikakvih pritisaka mogu iskazati svoju političku opredijeljenost.  U takvim uslovima, vlast bi pripala opoziciji i time bi konačno počeo sveobuhvatni napredak Crne Gore.

ANALITIKA: U jednom intervjuu ste kazali da su potencijalni saveznici SNP-a sve građanske i demokratske partije koje se zalažu za smjenu vlasti demokratskim putem. Da li to znači da nemate u planu saradnju sa DF-om?

JOKOVIĆ: SNP se uvijek zalagao za demokratsku smjenu vlasti, i svi politički subjekti koji u svojim programima nemaju nacionalističkih stavova i koji se zalažu za demokratsku, prosperitetnu i slobodnu Crnu Goru, naši su potencijalni saradnici.

Nikola DRAGAŠ

Foto: cdm.me