UPCG: Odobren projekat „competenceNET“

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), zajedno sa opštinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske, partner je razvojnoj agenciji Žepče iz Bosne i Hercegovine, kao vodećem partneru, u implementaciji projekta „competenceNET“ - „Improvement of transnational business environment through development of business competence centres and networks“ u prevodu „Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“. Projekat je odobren u okviru prvog poziva za dostavljanje projektnih predloga u okviru programa prekogranične saradnje INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 – 2020.

Objavljeno: 25. 08. 2017 - 11:44

Glavni cilj projekta je unaprijediti održivi ekonomski razvoj u Zeničko-dobojskom kantonu (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (CRO) i Podgorici (MNE) primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća.

Projekat će u programskom području pružiti zajedničku intervenciju četiri partnerske organizacije iz tri zemlje koje će doprinijeti jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja kroz poboljšanje infrastrukture, usluga i mreža.

Očekivani rezultati projekta su: uspostavljanje tri transnacionalna centra za razvoj poslovnih kompetencija za mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) u Zeničko-dobojskoj županiji (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (R. Hrvatska) i gradu Podgorici (Crna Gora); unapređenje poslovnih kompetencija nezaposlenih mladih osoba kroz obuku i praktične mentorske programe, unapređenje znanja i vještinamikro, malih i srednjih preduzećao uvođenju novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanje putem pametnih programa saradnje;razvoj modela prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu sposobnosti, iskustva i znanja za povoljno poslovno okruženje.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan budžet projekta iznosi 670.619,24 eura, od čega EU finansira 85 odsto dok 15 odsto sufinansiraju partneri na projektu.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.