Suša: Vlast promoviše tabloidno novinarstvo

U društvu u kome je dvije trećine stanovništva funkcionalno nepismeno, da bi zaradili profit mediji podilaze ukusima takvih ljudi, a baš tu vrstu štampe promoviše i vlast, jer i ona mora da podilazi ukusima većine, rekla je za N1 novinarka i bivša članica Regulatornog tijela za elektronske medije Srbije Gordana Suša.

Objavljeno: 05. 09. 2017 - 15:55

- Što se tiče medija, mi imamo odlično zakonodavstvo, ali se ono ne primjenjuje. Kada bi radio javni tužilac, pola pisanih medija bi bilo zatvoreno - rekla je ona.

Suša smatra da je „lijepo da postoji Savjet za štampu, kao samoregulatorno tijelo“

- Ali, to nema efekta ako recimo, Informer ne priznaje odluke tog savjeta, ako se u startu iz njega izopštio – precizirala je ona.

Dodaje i da u medijima danas ne postoji debata, da su mediji podijeljeni na prijatelje i neprijatelje, a da se javna debata preselila na društvene mreže.

- Izgubili smo javni prostor u kome postoji debata. A mediji nas bombarduju milionima besmislenih informacija kako bi se maskirale važne stvari, na primjer, kako će sada Bratislav Gašić odlučivati o raznim stvarima - ocijenila je Suša.

Ona kaže da je neravnopravna zastupljenost u medijima ako imate slučaj u kome predsjednik Srbije koristi televiziju sa nacionalnom frekvencijom da se obračuna s nekim tviterašem.

- Što nije uzeo telefon i odgovorio mu na Tviteru? To je neujednačena borba. I nije problem u postojanju tabloida, već u nepostojanju ozbiljnih medija - rekla je Suša.

Ona kaže da je problem i što se u Srbiji ne zna šta je javni interes.

- Primjera radi: da li je javni interes Srbije da prizna Kosovo ili ne? I o tome voditi debatu... vodi se debata o tome da smo potrošili 600.000 eura da bi položaj Srba na Kosovu bio bolji... A javni interes nije samo teritorija, već i ljudska prava, ljudsko dostojanstvo - ocijenila je Suša.

Izvor: N1 Beograd