Popović uhapšen u Beču, policija na tragu pomagačima

Državljanin Bosne i Hercegovine Srđan Popović (24) uhapšen je 3. avgusta u Beču zbog sumnje da je u oktobru 2015. godine snajperom sa zidina Starog grada u Budvi ubio budvanskog biznismena Gorana Đuričkovića, saopštili su juče zvaničnici policije i tužilaštva na vanrednoj konferenciji za medije.

Objavljeno: 07. 09. 2017 - 06:15

Prema saznanjima Pobjede, privođenjem Popovića nije zaokružen slučaj, već se intenzivno radi na hapšenju osoba koje su učestvovale u ovom zločinu.

Nezvanično saznajemo da se radi o logističarima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore i da je njihov identitet poznat istražiteljima. Oni smatraju da će tako doći i do nalogodavca (ili nalogodavaca) ovog zločina nakon kojeg se rasplamsao krvavi rat mafijaških klanova.

Praćenje

Kako nam je pojašnjeno, Popović je te avgustovske večeri, kada je počinjeno hladnokrvno ubistvo, imao više pomagača. On je iz Bosne i Hercegovine, sa jednim svojim zemljakom, ilegalno ušao u našu zemlju i na isti način, kada je ubio Đuričkovića, pobjegao.

Izvori bliski istrazi tvrde da je Popović poznat policijama regiona, a dao je „pao“ nakon mukotrpnog rada više policijskih službi koje su pokušavale da mu uđu u trag.

Forenzički tragovi, izuzeti sa mjesta odakle je snajperom gađan Đuričković, pokazali su se izuzetno značajnim za konačno rasvjetljavanje slučaja.

Popović je uhapšen u Beču zbog drugog krivičnog djela, a nakon policijske obrade i razmjene podataka sa crnogorskom policijom utvrđeno je da se radi o osumnjičenom za ubistvo Đuričkovića u Budvi, gdje je pronađen njegov DNK.

Kako saznajemo, posljednje dvije godine policije nekoliko zemalja radile su na hapšenju ubice Đuričkovića.

Popović je aktivno praćen skoro dvije godine, a njegovo kretanje pratile su službe regiona, članice Interpola pojedinih zapadnoevropskih zemalja.

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih struktura navode da je glavni motiv za obračun bio nestanak skoro 300 kilograma kokaina 2014. godine u Valensiji. Kriminalna grupa koju policija označava kao ,,kavačane“ direktno je optuživala za krađu drugu rivalsku grupu – ,,škaljarce“.

Policija i tužilaštvo prikupili su brojne dokaze koji ukazuju da je ubistvo Đuričkovića do detalja isplanirano i da je u njemu učestvovalo više osoba - najmanje četiri.

Pobjedini izvori tvrde da je nesporno utvrđeno da je do zidina Starog grada Popovića dovezao na skuteru pomagač, odakle se snajperista popeo i u Đuričkovića sa nekih 70 metara vazdušne linije ispalio smrtonosne hice. Utvrđeno je da je prethodno Đuričković praćen i precizno telefonom tipovan egzekutoru.

Organizacija

Popović se nakon ubistva vratio istim putem do zadnje strane zidina Starog grada, gdje ga je sačekao pomagač sa skuterom. Policija je tada pronašla i zapaljeni skuter u uvali Platamuni (Ploče), koji je korišćen u zločinu.

Sprovođenjem operativnih aktivnosti utvrđeno je da je izvršilac ušao i izašao u Crnu Goru ilegalno. Ubrzo nakon zločina istražitelji su imali i detaljan opis njegovog izgleda, kao i podatak da je državljanin Bosne i Hercegovine.

Na osnovu rezultata svih tih operativnih i istražnih radnji, crnogorska policija je u kontinuitetu skoro dvije godine razmjenjivala podatke sa službama u regionu, kao i sa policijom Austrije.

Ono što je zanimljivo u ovom slučaju je da su najznačajniju ulogu u čitavom pripremanju, a kasnije i prikrivanju zločina imali upravo crnogorski državljani. Zločinu koji je počinjen sa zidina Starog grada ključnu logistiku dali su nekolicina naših državljana koji su pomogli Popoviću i njegovom saučesniku da ilegalno uđu u zemlju, obezbijede smještaj, nabave skutere, oružje, a kasnije im pomogli da ilegalno izađu iz naše države.

Istražitelji su uvjereni da su oni pratili Đuričkovića i o svakom njegovom kretanju revnosno obavještavali njegove egzekutore.

(opširnije u Pobjedi)