"Umir krvi" na festivalu u Portugalu

Nagrađivani kratkometražni igrani film Senada Šahmanovića „Umir krvi“ prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji upravo završenog Beast Film Festivala u Portu.

Objavljeno: 25. 09. 2017 - 17:22

Gosti portugalskog festivala iz Crne Gore bili su filmski reditelj Senad Šahmanović i direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić.

Festival je, kako se navodi, posvećen prezentaciji istočnoevropskih filmova u Portugalu, a cilj je da predstavi jedinstvenu filmsku scenu koja obiluje svježim i intrigantnim pričama iz savremenog društva. Pored prikazivanja filmova, u okviru programa festivala organizuju se i radionice, predavanja i prezentacije.

„Umir krvi“ prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji, a nakon prikazivanja filma uslijedio je i razgovor sa autorom. Na sastancima koji su organizovani u okviru festivala, predstavljeni su potencijali crnogorske kinematografije, iskazana je inicijativa o intenzivnijem povezivanju dvije kinematografije i kulture, te razmatrani modeli buduće saradnje.

Kratkometražni igrani film „Umir krvi“ nastao je po scenariju Stefana Boškovića, a uloge u filmu tumače: Jasna Đuričić, Marko Baćović, Momo Pićurić, Jelena Simić, Emir Ćatović i Miroslav Vujnović. Prikazan na festivalima širom svijeta, a nastao je u koprodukciji kuće OR iz Podgorice i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, uz podršku Ministarstva kulture.

2509umir1