MIT Fest: Milenković sa CSO u Kraljevskom pozorištu

Jedan od najpoznatijih regionalnih violinista, Stefan Milenković, nastupiće sjutra sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na sceni Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ od 20 časova.

Objavljeno: 26. 09. 2017 - 13:20

Na pretposljednjem programu ovogodišnjeg MIT festivala, našim navećim instrumentalnim ansamblom dirigovaće maestro Grigorij Krasko, a na repertoaru su Koncert za violinu i orkestar u D-duru opus 35 Petra Iljiča Čajkovskog i Slike za izložbe Modesta Musorgskog u orkestarskom aranžmanu Morisa Ravela.

Dobitnik nagrada Umjetnik stoljeća (2002), Najhumanija osoba (2003), te Brand osobnost godine (2010) u Srbiji, Stefan Milenković ima dugovječnu karijeru soliste, recitaliste i kamernog muzičara. Štićenik čuvene Doroti De Lej, Milenković je neponovljiv umjetnik. Njegova muzička filozofija odražavaju istinsku definiciju eklektičnosti. Kroz istraživanje opšteljudskog i muzičkog nasljeđa i iskustva, Milenković nastoji se direktno poveže s publikom i ponudi joj zabavna, energična i uzbudljiva izvođenja.

U njegove mnogobrojne nastupe s orkestrom ubrajaju se nastupi sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, orkestrima Radija Francuske, Baljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, kamernim orkestrom iz Aspena, simfonijskim orkestrima Indianapolisa, Meksika, Sao Paola, Melburna i Kvinslanda, a nastupao je pod palicom dirigenata kao što su Nevil Mariner, Lorin Mazel, Vladimir Fedosejev, Danijel Orn i En Šao. Posvećen je i pedagoškom radu, a u saradnji s Icakom Perlmanom predavao je na čuvenoj muzičkoj akademiji „Džuilijard“ u Njujorku i Perlmanovom muzičkom programu, prije nego što je prihvatio trenutnu poziciju vanrednog profesora violine na Univerzitetu Ilinois.