BUGAJSKI: Paket aranžman za Podgoricu i Beograd nemoguć

Kako bi pokazala da će biti spremna za ulazak u EU prije projekcije, Crna Gora mora da zatvori sva poglavlja, a onda da radi na tome da ubijedi svoje odlučne pristalice u EU da datum ulaska bude ranije - kaže za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.

Objavljeno: 01. 10. 2017 - 06:10

Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gora ušle u Uniju 2025. Bugajski kaže da se Srbija neće suočiti samo sa sporovima oko Kosova, već će je i njen kvazi-savez sa Rusijom usporavati na putu ka EU.

Stručnjak za istočnu Evropu i Balkan u vašingtonskom Centru za analizu evropske politike poručuje da Crna Gora mora da pokaže da za razliku od Srbije nema saveznike i sponzore sa alternativnim anti EU i anti NATO partnerima.

POBJEDA: Možete li prokomentarisati novu strategiju Evropske unije za Zapadni Balkan u kojoj se predviđa da će Srbija i Crna Gora ući u EU zajedno do 2025. Da li smatrate da posoji šansa da će Crna Gora morati da sačeka Srbiju da riješi sve probleme sa Kosovom i da zajedno uđu u EU, iako je otvorila 28, a Srbija samo 8 poglavlja. Takođe, imamo informaciju da je Srbija imala vrlo intenzivnu diplomatsku aktivnost da ubijedi Brisel da uđe u EU u isto vrijeme kad i Crna Gore. Šta mislite o ovoj strategiji i šta Crna Gora može da uradi?

BUGAJSKI: Svaka zemlja treba da uđe u EU na osnovu svojih zasluga, i to svakako ni bi trebalo vezivati za progres drugih država. Jedini izuzetak će biti baš Kosovo i Srbija, jer će Srbija blokirati ulazak Kosva i ostaviti potencijalnu sivu zonu u sred Balkana. Kako bi pokazala da će biti spremna za ulazak u EU prije projekcije, Crna Gora mora da zatvori sva poglavlja, a onda da radi na tome da ubijedi svoje odlučne pristalica u EU da datum ulaska bude ranije. U međuvremenu, Srbija će se suočiti ne samo sa sporovima sa Kosovom, već će  je i njen kvazi-savez sa Rusijom usporavati na putu ka EU.

Crna Gora mora da pokaže da za razliku od Srbije nema saveznike i sponzore sa alternativnim anti EU i anti NATO partnerima.

POBJEDA: Rusija je i dalje veoma aktivna na Balkanu. Sada Moskva radi zajedno sa Srbijom na Deklaraciji za zaštitu srpske nacije u regionu koja opet otvara pitanje nacionalizma na Balkanu, kao što ste Vi i predvidjeli. Kako komentarišete ovakvu akciju?

BUGAJSKI: Putinov režim vidi Srbiju kao glavnu kapiju na Balkanu, a jedan od njenih glavnih instrumenata uticaja sastoji se u potpirivanju nacionalizama i etničkih sukoba.

Sve zemlje sa značajnim srpskim stanovništvom su stoga mete Moskve, posebno Crna Gora, Bosna i Hercegovina, i Kosovo. Kremlj računa da može da ostvari dva ključna cilja uz raspirivanje srpskog nacionalizma: diskvalifikuje ove zemlje u trci za NATO i EU i konsoliduje poziciju Srbije kao pouzdanog ruskog saveznika.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)