Otvoren 3. Internacionalni sajam knjiga, među izlagačima i Portal Analitika

Stvarnost se ne pokorava riječima, kaže proslavljeni hrvatski pisac Miro Gavran u svojoj pjesmi „Knjige“ kojom je večeras otvorio 3. Internacionalni sajam knjiga u Podgorici, posvećujući je svima koji su „svjesni koliko je književnost važna da bi se oplemenili i postali ljudi koji imaju saosjećanja i razumijevanje za druge“.

Objavljeno: 03. 10. 2017 - 19:26

Kako je kazao, u Crnoj Gori je bio prije 31 godinu, kada je u Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno izvođena njegova drama „Noć bogova“. Danas Podgoricu „ne može da prepozna koliko se proljepšala“. No, u glavni grad ovog puta dolazi kao gost sajma, uz podsjećanje da su takve manifestacije „uvijek prilika da se susretnu sa svojim čitaocima i ljudima koji žive za knjigu i od knjige“.

- A kada je u pitanju međunarodni sajam, onda je to prilika i da se susretnemo sa piscima iz drugih zemalja i čitaocima koji na drugačiji način shvataju knjige nego u našoj domovini. Drago mi je da je Hrvatska zemlja-partner i da će ovdašnji čitaoci biti u prilici da upoznaju bogatu savremenu književnu produkciju iz Hrvatske. Nama će ovo biti odlična prilika da se upoznamo sa crnogorskom književnom produkcijom i kolegama iz Crne Gore. I, usuđujem se već sada da čestitam domaćinu na odličnoj organizaciji sajma i gostoprimstvu - zaključio je Gavran.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković-Vukčević kazala je da je suština politike u kulturi „podrška i predstavljanje pravih vrijednosti, kao što je dobra knjiga“.

- Otvarajući prvi sajam, velikan umjetnosti Dimitrije Popović podsjetio je da se u temelju crnogorske kulture nalazi knjiga. Ona nam pruža spoznavanje sebe i razumijevanje drugih. Na tom izazovnom putu, ovaj sajam daje posebno svjetlo - istakla je Savković-Vukčević.

Umjetnički direktor sajma doc. dr Vladimir Vojinović izrazio je zadovoljstvo što je brojnu publiku u Kapital plazi danas okupila knjiga, te što je Hrvatska zemlja-gost sajma.

- Ovo je prilika da kažemo hrvatskim naučnim i kulturnim institucijama - hvala, jer su doprinijeli da crnogorska književnosti i jezik napokon izgube podstanarski status. Ali, nikoga od nas ne treba da iznenadi taj odnos. Još od vremena Štrosmajera, Njegoša, Ivana Mažuranića, ti odnosi dvije kulture su sjajni. U novije vrijeme, sjetimo se Tina Ujevića, bliže prošlosti kada su neki naši književnici i naučnici pronalazili u Hrvatskoj drugi dom. U ime tih dobrih odnosa, želimo vam ugodne trenutke na sajmu - potcrtao je Vojinović.

Dubravka Đurić-Nemec iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske zahvalila je organizatorima na pozivu, a posebno na trudu uloženom da bi Sajam bio veoma uspješan.

- Knjiga ima nevjerovatnu sposobnos da uvijek dođe do čitalaca, bez obzira na državne granice ili administrativna ograničenja. Zato pristutnost velikog broja crnogorskih autora na ovom sajmu treba shvatiti kao platformu za jačanje za intenzivniju saradnju unutar izdavačke branše, a i kao mogućnost da se crnogorskim čitaocima pokažu nova ostvarenja hrvatske književnosti. Uvijerena sam da će i ovaj sajam potvrditi da je knjiga u našim zemljama i dalje aktuelna, uprkos svim izazovima - dodala je ona, te čestitala Andreju Nikolaidisu na nedavno osvojenoj regionalnoj nagradi „Meša Selimović“ koju je zavrijedio romanom „Mađarska rečenica“.

U ime Ministarstva kulture Crne Gore, prisutne je pozdravila sekretarka Sandra Đurbuzović.

Podsjećamo, na ovogodišnjem sajmu koji će trajati do subote, biće upriličeno oko 100 programa i predstaviće se 53 izlagača. Među njima je prvi put i Portal Analitika, čiju izdavačku produkciju možete naći na štandu Nove Pobjede.

0310sajam1

K.J.