Goranović održao književno veče u Zagrebu

Predstavnici crnogorske manjine u Hrvatskoj organizovali su sinoć u Zagrebu književno veče Pavla Goranovića.

Objavljeno: 12. 10. 2017 - 10:45

Događaj u Europskom domu u Zagrebu, organizovali su Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

"Večeri su prisustvovali i prvi savjetnik Ambasade Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milo Lučić, akademik Tonko Maroević, režiser Veljko Bulajić, Savjetnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Milan Bošnjak", navodi se u saopštenju.

Na početku večeri prisutnima su se obratili predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Dušan Mišković i Zvonimir Deković predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore koji je istaknuo kako je cilj projekta "rušiti stereotipe, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori, jer znamo da su države samo geografski pojmovi, a od mudrog i pravilnog angažiranja ljudi s obje strane odnosi u državama mogu biti loši ili dobri".

Nakon uspješnog predstavljanja Ivane Simić Bodrožić u Tivtu (2015.), akademika Mladena Lompara u Zagrebu (2016.), ove godine predstavili su crnogorsko-hrvatskog pjesnika, književnika, akademika Pavla Goranovića. Moderator večeri bio je Danilo Ivezić predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a govorili su Vanda Babić, Dimitrije Popović, Goran Matović, Ivica Prtenjača i Pavle Goranović.

Kako opisuje pjesnik Ivica Prtenjača, Goranovićev život podijeljen je u dvije zone – društvenu i pjesničku.

Bivši savjetnik premijera Crne Gore i ministar kulture, Pavle Goranović diplomirao je na odsjeku za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, dobitnik je nagrade za najbolju knjigu poezije objavljenu u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Republici Srbiji i Hrvatskoj 2009. godine, proglašen je najboljim crnogorskim lirikom 2010. i 2011. godine, a njegove knjige i književni radovi prevođeni su na više jezika (engleski, njemački, francuski, ruski, švedski, albanski, ...).

Od 2015. godine je vanredni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i direktor je Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

Profesorica Vanda Babić opisala je Goranovićevo pjesništvo kao #riječ koja nas vodi negdje između stvarnosti i sna vlastitosti; uvodi nas u nutrinu i traži od nas promišljanje... Nema tu razbacivanja lakim riječima i gađenja jeftinim emocijama. Tu je sve poredano prema odabranom kriteriju: domovina, zavičajnost, ljubavi, odlasci, ljeta i jeseni...#.

Akademik Dimitrije Popović posebno se osvrnuo na Goranovićev sentimentalni odnos prema knjizi i "opojni, zavodljiv miris njegove poezije".

U toku večeri, Goran Matović prisutne je počastio s nekoliko interpretacija Pavlovih pjesama. Sam pjesnik na kraju se prisjetio nedavno preminulog Mladena Lompara, velikana crnogorske, ali i hrvatske poezije i književnosti kojemu je posvetio pjesmu Klub boćara.

"Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji sa Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore već treću godinu zaredom realiziraju zajednički projekt pod nazivom Crnogorski književnici u Zagrebu i hrvatski u Podgorici. Zamisao cjelokupnog projekta je da hrvatski književnici u Crnu Goru dolaze u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a crnogorski u Hrvatsku u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, s ciljem predstavljanja značajnijih suvremenih književnika ove dvije države u sredinama druge, kao aktivnost dvije nacionalne zajednice u jedinstvenoj programskoj aktivnosti", zaključuje se u saopštenju.