Džinovska rupa na Antarktiku, naučnici traže objašnjenje

Rascjep ledene površine veći od Holandije formirao se na Antarktiku. Naučnici rade na tome da ustanove kako je do toga došlo.

Objavljeno: 12. 10. 2017 - 11:09

Pukotina u ledu je i te kako vrijedna pažnje, ističe profesor Kent Mur sa Univerziteta Toronto u Misisogai. 

"Izgleda kao da ste udarcem u led napravili ogromnu rupu“, istakao je. 

Oblast koju čini voda okružena ledom na ruskom se naziva polinija. Obično nastaju na Arktiku i Antarktiku, ali u priobalnim djelovima. 

Polinija je prvi put, zahvaljujući satelitima, primjećena sedamdesetih godina prošlog vijeka u Vedelovom moru, istočno od Antarktičkog poluostrva. 

"Rupa" se ponovo otvorila ove godine, nakon četrdeset godina, dodao je Mur. 

Do tada, naučnici su bili ograničenih mogućnosti u proučavanju ovog fenomena. 

"U to vrijeme, naučne institucije su tek počele sa korišćenjem prvih satelita koji prave snimke mora iz svemira“, objašnjava meteorolog Tordž Martin. 

"Mjerenja u Južnom okeanu i dalje zahtjevaju velike napore, tako da su prilično ograničeni.“ 

Profesor Modžib Latif objašnjava da je Južni okean izuzetno slojevit. 

"Veoma hladni, ali relativno svježi slojevi vode prekrivaju toplije i slanije slojeve, što predstavlja neku vrstu izolacionog sloja.“ 

U određenim uslovima voda postaje toplija, što se prenosi do same površine, zbog čega led počinje da se topi. 

"To je poput otvaranja ventila radi oslobađanja pritiska, okean oslobađa višak toplote u atmosferu nekoliko uzastopnih zima dok se rezervoar toplote ne iscrpi“, objašnjava Latif. 

Naučnici sada rade na tome da saznaju koliko će često dolaziti do polinije i da li je ona posljedica klimatskih promjena, piše Independent. 

I dok neki smatraju da je uticaj klimatskih promjena "preuranjen", drugi prave razliku između klimatskih promjena i umjerenog globalnog zagrijavanja.