Počinju Austrijski dani u Crnoj Gori

Austrijska ambasada Podgorica sa partnerima poziva crnogorsku publiku na „Austrijske dane u Crnoj Gori 2017“, koji će se održati počev od 16.10.2017.godine.

Objavljeno: 12. 10. 2017 - 12:48

Programće početi radionicom sa profesorom dr Rudolf Cilli u ponedeljak, 16. Oktobra od 9.30-13.00 časova na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

U galeriji „Ilija Šobić“ u dvorcu Kralja Nikole u Nikšiću nastavlja se sa izložbom fotografa Kurt Kaindl i pisca Karl-Markus Gauß „Nepoznati Evropljani“, koja će biti otvorena 16. oktobra 2017. Godine u 16.00 časova. Izložba će biti u Nikšiću do 30. oktobra; od 2. do 9. Novembra u Centru za kulturu u Bijelom Polju, a od 16. novembra u Omladinskom centru u Podgorici (Trg Nikole Kovačevića broj13 u Bloku V).

Kurt Kaindl i pisac Karl-Markus Gauß su u poslednjih nekoliko godina posjećivali najmanje etničke grupe u Evropi, koje se bore za svoj nacionalni opstanak. Kaindl prilazi nepoznatim Evropljanima sa radoznalošću, ali isto tako i sa poštovanjem. Radi se o umjetničkim djelima koja izražavaju dirljiv intenzitet, prikazuju bizarne pejzaže, lijepe gradiće i asertivne ljude.

Jedna od najvećih zabluda današnjeg vremena jeste da je Evropa već u potpunosti otkrivena. U stvari još uvijek postoje rupe na našoj mentalnoj mapi o područjima koja su ostala terra incognita (nepoznata zemlja). Ko je još čuo za narod Vlahe? Ili o Sefardima iz Sarajeva, koji do današnjeg dana čuvaju tradiciju i jezik španskih Jevreja protjeranih 1492. Godine iz svojih domova od strane inkvizicije. A nisu mnogo više poznati ni Kočevari, grupa sa njemačkog govornog područja, koja se nalazi na granici između Hrvatske i Slovenije. Takođe i Arbareši, koji već  500 godina žive na jugu Italije, te Lužički Srbi, koji su od vremena Karla Velikog naseljeni u Lužici na istoku Njemačke. Karl-Markus Gauß ocrtava istoriju tih naroda i priča o mogućnostima i iskustvima koja se mogu steći kada se krene na put u nepoznatu Evropu.

Austrijska spisateljica Margret Kreidl i pisac Robert Prosserćena književnoj večeri u Austrijskoj ambasadi u Podgorici u četvrtak, 19. oktobraod 19.00 časova čitati odlomke iz svojih djela.

Takođe će biti prikazana i tri austrijska filma: Štefan Cvajg.Zbogom Evropi – Marije Šreder, Let let bubamaro, Mirjam Ungeri i Super svijet, Karla Markoviča.