Mojkovčanin u svom dvorištu našao poskoka dugačkog 70cm

Mojkovčanin Mićo Baltić imao je juče blizak susret, doduše u prijateljskoj atmosferi sa poskokom, najotrovnijom zmijom u Evropi.

Objavljeno: 12. 10. 2017 - 14:37

Mojkovčanin koji svaki svoj slobodan trenutak provodi u rekreaciji u prirodi na zmiju je naišao u blizini naselje Podbišće u Mojkovcu. Kako je kazao za portal Kodex, dužina ovog reptila bila je oko 60-70 cm.

“Najveće kapitalne dužine koje su pronađene ove vrste su do 90 cm, što znači da je ova sa dobrom ocjenom”, kaže Baltić za portal Kodex.

Interesatno da je u tom dijelu, kao i na kompletnom sjeveru, nedavno pao snijeg a zabilježene su i niske temperature. Ovog poskoka kratkotrajna hladnoća očigledno nije uplašila, te je čim se snijeg povukao izašao na svjež vazduh i odložio zimski san budući da mu temperature idu na ruku. Zmije u hibernaciju (zimski san) obično odlaze krajem septemba/početkom oktobra. Bude se u proljeće kad temperatura vazduha raste iznad 15 °C.

Mojkovčanin se, poštujući pravila ponašanja u odnosu sa zmijama, ovoj otrovnici približio sasvim blizu.

poskok-2

“Samo bez naglih pokreta i one su mirne”, kaže Baltić koji je ovaj bliski susret zabilježio fotografijama, od kojih su neke objavljene na Facebook stranici Priroda Sjevera Crne Gore.

Poskok preferira osunčana staništa, kao što su kamenjari, otvorene osunčane šume, žbunje i slično. Često se nalazi u neposrednoj blizini naselja.

Odrasle jedinke se hrane uglavnom sitnim sisarima i pticama, većim gušterima i drugim zmijama. Vrlo često se poskoci, posebno krajem ljeta i u toku jeseni, penju na drveće, grmovito rastinje i visoke stijene.

“Na drvo se penju zbog samog porođaja budući da su mladunci jako agresivni, toliko da može i sama majka da strada od njihovih ujeda. Tako sa drveta ženka mlade  izbacuje direktno na zemlju”, priča Baltić. (kodex)