Počela deseta ReSPA konferencija

Deseta godišnja konferencija Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), posvećena inovacijama u javnom sektoru i pružanju javnih usluga, počela je danas u Budvi.

Objavljeno: 12. 10. 2017 - 16:12

Tokom dva dana trajanja konferencije, više od 150 učesnika iz regiona Zapadnog Balkana i svijeta biće u prilici da razmatraju značaj uvođenja inovacija u javnu upravu kroz primjere dobre prakse. Diskutovaće se o različitim dimenzijama inovacija uključujući socijalni, tehnološki i organizacioni segment, kao i o inovativnim sistemima za kreativno rješavanje problema.
Konferenciju su zvanično otvorili direktorka ReSPA-e Ratka Sekulović, Suzana Pribilović, ministarka javne uprave Crne Gore, Hermann Spitz iz Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, i Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine.

U svom pozdravnom govoru Ratka Sekulović, direktorka ReSPA-e naglasila je da joj je “veliko zadovoljstvo da se posle decenije svog postojanja, ReSPA sa entuzijazmom fokusira na iznalaženje kreativnih pristupa u rješavanju problema i identifikovanju najadekvatnijih i najprimenjivijih rešenja za značajno unapređenje javnih usluga.” 

Suzana Pribilović, ministarka javne uprave Crne Gore, istakla je u uvodnom izlaganju da “na ovim prostorima promjene nikad nisu bile lake. Upravljanje njima, možda, još teže. A promene kroz prihvatanje novih ideja i inovacija, jedine mogu doneti veći nivo otvorenosti i transparentnosti javnih institucija.”.
“Naša društva se menjanju brže nego ikada prije. Tako ni javna uprava ne može da miruje i samo posmatra te promjene. Mora da se suoči sa izazovom i promjeni kroz usvajanje efikasnijih poslovnih modela i unapredi pružanje javnih usluga u korist svojih građana. Deseta godišnja konferencija ReSPA-e može da doprinese tom procesu kroz razmenu iskustava, lekcija naučenih u prošlosti, oprobanim instrumentima i inovativnim pristupima”, rekao je Hermann Spitz iz Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

“Modernizacija i unapređenje javne uprave je prioritet svih nas. Međutim, takav progres ne možemo ostvariti bez novih ideja, a ideje stvaraju ljudi. Zbog toga čovek predstavlja najznačajniji resurs uprave,” istakao je Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine.

U skladu sa temom, tokom drugog dana konferencije, na inovativan način u okviru tzv. „ReSPA kafea“ biće organizovana otvorena diskusija na temu strukture, kulture i personalnih promena koje su potrebne za uvođenje inovacija u javnu upravu.