Tramp: Ne možemo zauvijek da pomažemo Portoriku

Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je Portoriko da neće beskonačno dobijati federalnu pomoć.

Objavljeno: 12. 10. 2017 - 22:23

Predstavnički dom Kongresa trenutno razmatra paket pomoći od 36 i po milijardi dolara za tu američku teritoriju i druga područja pogođena uraganima, kao i za Kaliforniju, u kojoj bjesne požari.

Tramp je na Tviteru kritikovao Portoriko zbog "potpunog nedostatka odgovornosti", navodeći da je "električna i sva ostala infrastruktura" bila katastrofalna pre uragana.

Dodao je da je na Kongresu da odluči koliko će novca da odobri, ali i poručio: "Ne možemo da držimo FEMA, vojsku i hitne službe u Portoriku zauvijek", tvitovao je predsednik, prenosi Rojters.

Međutim, Trampov šef kabineta Džon Keli rekao je kasnije na konferenciji za novinare u Bijeloj kući da će "SAD biti uz Portoriko dok se posao ne završi".

Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) navela je da će "napustiti ostrvo kada bude stabilizovano".

"Američki državljani u Portoriku zahtjevaju pomoć koju bi dobili svi Amerikanci širom naše nacije", poručio je na Tviteru guverner Portorika Rikardo Rosejo.

Pojedini demokratski zakonodavci kritikovali su Trampove komentare, iznijete u trenutku kada se ostrvo i dalje suočava sa brojnim problemima poslije uragana.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer optužio je predsjednika da se sprema da napusti američke državljane, navodi Glas Amerike.

"Tamo je još katastrofa. Amerikanci i dalje umiru. FEMA mora da ostane dok se ne obavi posao", odgovorio je Šumer na Tviteru.

Republikanski kongresmen Skot Peri branio je Trampa, ocenjujući u izjavi za CNN da federalna pomoć nije beskonačna i da je "razumno" da ostrvo preuzme odgovornost za svoju sudbinu.

Posle očekivanog usvajanja zakonskog predloga o pomoći pogođenim područjima u Predstavničkom domu, o njemu bi kasnije ovog mjeseca trebalo da raspravlja i Senat.

Međutim, i republikanski i demokratski zakonodavci saopštili su da će kasnije vjerovatno biti potrebna dodatna pomoć.

Portoriko je i prije uragana bio opterećen dugom od gotovo 72 milijarde dolara. Ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da je gotovo 90 odsto stanovnika ostrva i dalje bez struje.