Pažin - Kalavera: CG ostaje lider u regionu po pitanju evropske integracije

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin sastao se danas direktorkom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Henovevom Ruiz Kalaverom.

Objavljeno: 16. 10. 2017 - 14:11

Kako ističu iz kabineta potpredsjednika Vlade, Pažin je upoznao sagovornicu sa najnovijim aktivnostima i naporima crnogorskih institucija, koji se ulažu u pravcu jačanja sistema vladavine uprava u Crnoj Gori. Dalje je ocijenio da su Vlada i sve institucije za sprovođenje zakona u potpunosti spremne za početak nove faze u pregovaračkom procesu, koja podrazumijeva stvaranje osnova za dobijanje mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24.

- Predstavnica Evropske komisije Kalavera je podsjetila na ohrabrujuće riječi predsjednika Evropske komisije u pravcu jačanja politike proširenja Evropske unije. Ona je naglasila da Evropska unija želi da poveća broj svoj članica i da je Crna Gora lider u procesu integracije, nakon koje slijede ostale države iz regiona. Informisala je o planovima Evropske komisije u odnosu na pregovarački proces Crne Gore sa Evropskom unijom i naporima koji se ulažu u pravcu podrške jačanju vladavine prava, reforme javne uprave i ekonomskog napretka. Kalavera je pozdravila napore Vlade koji se ulažu u pravcu stvaranja osnova za dalje unaprjeđenje izbornog sistema. Podsjećajući da su prošlogodišnji parlamentarni izbori od svih relevantnih međunarodnih adresa ocijenjeni kao fer i demokratski, potpredsjednik Pažin je ukazao da je Vlada u potpunosti spremna da pruži svoj doprinos dodatnom jačanju pravnog okvira, kroz punu implementaciju svih preporuka OEBS/ODIHR-a. Zajednički su prepoznati prostor i dalji konkretni koraci za jačanje kapaciteta u oblastima koje su značajne za pregovaračke proces, ali i po konkretnim pitanjima koja utiču kreiranje procjena o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji. Prepoznaj je prostor i za jačanje koordinacije aktivnosti po pitanju IPA podrške u narednom periodu - stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.