Zajedničkim djelovanjem do bolje regije Jadrana

Zajednički prioritet država članica Jadransko-jonske strategije je da, kroz sinhronizovano djelovanje, stvorimo „pametan region“, privlačan za finansijske investicije, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na konferenciji o finansiranju sprovođenja Jadransko-jonske strategije koja je održana u Ćezenatiku, u Italiji.

Objavljeno: 28. 10. 2017 - 12:15

On je takođe istakao da će se „kroz unaprjeđenje atraktivnosti, konkurentnosti i povezivanja, osigurati ekonomski i društveni rast i napredak i podstakne integracija Zapadnog Balkana u EU“.

Na konferenciji koja je okupila visoke predstavnike država članica regije dva mora bilo je riječi o izazovima i mogućnostima Jadransko-jonske strategije, finansiranju njenog sprovođenja i ulozi privatnog sektora u njenom razvoju.

- Ministar Pejović je ukazao na važnost obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju prioriteta postavljenih ovom strategijom istakavši neophodnost njenog uvezivanja s nacionalnim programima, evropskim strukturnim i investicijskim fondovima država članica i Ipe kao i s drugim inicijativama, poput Berlinskog procesa, kako bi se kroz koordiniran mehanizam raspoloživa sredstva iskoristila na najefikasniji način.

U tom kontekstu je ukazao na značaj i pozitivne efekte pokrenutih projekata u jadransko-jonskoj oblasti, poput Jadransko-jonskog gasovoda koji će, kako je istakao, biti generator energetske stabilnosti u regionu, dok će potpisivanje Sporazuma o saobraćajnoj zajednici u Trstu dodatno unaprijediti ovu oblast konkretnim okvirom saradnje. Ministar je podsjetio na značaj projekta „Regionalni hidro-master plan“ za osiguranje ravnoteže između razvoja hidroenergetskog potencijala regije i njegovog uticaja na životnu sredinu. Takođe je istakao važnost brojnih programa prekogranične i transnacionalne saradnje u ovoj oblasti koji doprinose razvoju jadransko-jonskog regiona - navodi se iz Ministarstva evropskih poslova.

Skup je okupio predstavnike država regije, evropskih institucija, regija, opština i finansijskih institucija.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.