Velika uloga medija u rješenju problema zavisnosti

Mediji mogu mnogo da pomognu u u prevenciji i liječenju bolesti zavisnosti, ocijenjeno je na Panel diskusiji koja je danas održana u Podgorici. U Crnoj Gori nažalost nema relevatnog istraživanja o tome kako mediji izvještvaju o zavisnicima i bivšim zavisnicima. Portal Analitika je na osnovu pažljivog praćenja medijskih sadržaja i razgovora sa zavisnicima, odnosno bivšim zavisnicima došao do zaključka da u našim medijima još uvijek, nažalost, preovladavaju nerealna i netačna izvještavanja o raznim vidovima zavisnosti, posebno o narkomaniji. Teme dilera, narkomana, hapšenja, njihovih života su uvijek smješteni u crnim hronikama pa je teško izbjeći senzacionalizam. Mediji, prepušteni tržištu, teže što većem tiražu, gledanosti, slušanosti, što većem broju klikova. Mediji tako često vide narkomana na isti način kao i društvo u kojem ti mediji djeluju, iako bi uloga medija morala biti ne samo da informiše već i da edukuje.

Objavljeno: 11. 11. 2017 - 17:14

Franjo Lukačević koji se iz pakla droge izvukao u Reto centru koji se nalazi u Danilovgradu, a čiji je danas član  je rekao „da medij može jako pomoći u rješavanju problema“.

„Kada sam ja bio u problemu, dileri na ulici su bili frajeri, jer se to tako prezentovalo na televiziji. Moj život se promijenio onog trenutka kada sam shvatio da sam zastranio“, objašnjava Lukačević.

Na panelu je govorio i Milan Radovanović - defektolog i direktor Defektološkog savetovališta Entera  na temu: Osvrt na zavisnost od kockanja u Crnoj Gori, odnos i uloga medija u prevenciji. On se osvrnuo i na zavisnost od kockanja.

„Nema više klasičnog kockara, stariji ne mogu da shvate klince. Kada na radionicama pričamo o problemu današnjih, mladih kockara, oni stariji kažu, ovo je više o narkomaniji, nego o kocki, jer su tu često uključene i psihoaktivne supstance, spid, kokain i tako dalje“, govori Radovanović. On objašnjava da 10 posto ima problematično, dok pet odsto patološko kockanje.

Specijalista psihijatrije dr Maida Burdžović se osvrnula na sintetsku drogu, koja se koristi kao sredstvo za odvikavanje od narkotika.

„Sintetski narkotik se treba pripisivati nakon što se sve ostalo iscrpi“, objašnjava Burdžurović.

Burdžurović je dodala da se novac za prevenciju bolesti zavisnosti mora naći.

„Jedan zavisnik toliko ogoli porodicu da ne postoji toliki novac koji bi bio prevelik za prevenciju“, govori.

Srđan Vukčević - biznis trener i osnivač kompanije Blue Coach je pričao o nepodnošljivoj lakoći uspjeha.

„Takva je na primjer kocka, jer ti nisi radio za to, nisi se potrudio. Pogrešno je ako ste na primjer na facebook-u, instagramu uspješni i onda pomislite da ste stvarno uspješni“, objašnjava Vukčević.

Diskusiju je organizovao Portal Analitika u okviru projekta „Pravo na drugu priliku – uloga medija“ .

Moderatorka panel diskusije je bila Vesna Rajković Nenadić, zamjenica glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika, koja je dala uvodno izlaganje na temu Stigmatizacija liječenih zavisnika u crnogorskim medijima.

I.D.