Tajani: Integracija Balkana u EU prioritet

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da je Evropska unija (EU) integraciju Balkana postavila kao prioritet.Objavljeno: 21. 11. 2017 - 17:06

"To je region koji treba da bude prioritet", rekao je Tajani tokom posjete Bugarskoj koja se priprema da preuzme predsjedavanje Savjetom EU.

On je istakao važnost procesa pristupanja određenog broja zemalja Balkana i "stručnost" Sofije u tom pogledu, prenose agencije.

Bugarska će u prvih šest mjeseci naredne godine EU predsjedavati prvi put od svog pristupanja 2007. godine.

Premijer Bugarske, Bojko Borisov, u Briselu je tražio da se potvrdi evropska perspektiva zemalja bivše Jugoslavije, jer za sada samo Srbija i Crna Gora vode pretpristupne pregovore sa EU.

Borisov je danas naveo da postoji "ogromna šansa da se vidi stvarni napredak na tom polju, uprkos nevoljnosti dijela evropskog javnog mnjenja za novo proširenje članstva EU”.

On je juče upozorio na rizik od "ogromne napetosti" na Balkanu ako neke zemlje ne budu primljene u EU, i naveo mogućnost stvaranja novih sfera uticaja Rusije i Kine.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.