Pobjeda DPS-a u sjenci incidenata

Demokratska partija socijalista osvojila je apsolutnu vlast na izborima u Mojkovcu i Petnjici, dok će na Cetinju i u Tuzima morati da pravi koaliciju. Lokalne izbore, posebno na Cetinju, obilježili su brojni prijavljeni incidenti, fizički obračuni i podnijete krivične prijave.

Objavljeno: 27. 11. 2017 - 01:04

DPS je, prema nezvaničnim podacima, u Prijestonici osvojila 16 mandata, nedovoljno da sama formira vlast, tri manje nego na lokalnim izborima 2013. godine. Tada su osvojili 5.165 glasova. U trenutku pisanja ovog teksta ne zna se koliko su tačno glasova osvojili, kao ni koliki je to tačno pad u odnosu na parlamentane kada su osvojili oko 300 glasova manje u odnosu na lokalne.  "DPS je i dalje najjača partija u Prijestonici i osvojila je 44,7 odsto", kazao je nosilac liste DPS Aleksandar Bogdanović. On je kazao da se uzda u podršku SD-a kako bi formirali vlast. 

SD kao tas na vagi: Ta stranka je osvojila dva mandata i biće tas na vagi za formiranje vlasti u toj opštini. Nosilac liste dr Ivan Gazivoda je u prvom obraćanju javnosti rekao da će razgovarati sa svima i da je za njih neprihvatljiv sadašnji saziv lokalne uprave.

sdkadrovi

Očekuje se da razgovori neće biti nimalo laki, a da će SD tvrditi pazar ukazuje i to da ih je već posjetio nosilac liste URA-e na Cetinju Filip Adžić, koji je najavio razgovore već sjutra. URA je osvojila pet mandata, taman koliko tadašnja Pozitivna na lokalnim izborima 2013. Jedinstveni SDP je na prošlim lokalnim izborima osvojio pet mandata, a toliko su juče osvojili SDP i SD. SDP je osvojio tri mandata, SD dva, što ako se uporedi sa parlamentarnim kada je SDP bio najača stranka nakon DPS, sa osvojenih 1.275 glasova i SD sa svega 367 ukazuje na oštar pad SDP-a i značajno bolji rezultat SD-a.

U lokalni parlament će ući i građanska lista Stara garda Liberalnog saveza sa osvojena dva mandata. Demokrate su na parlamentarnim izborima imale 1.020, što znači da i pored polugodišnje agresivne kampanje od vrata do vrata na Cetinju nijesu značajno popravile rezultat.

DPS u Mojkovcu najbolji u istoriji: U Mojkovcu, rodnom gradu premijera Duška Markovića, DPS je osvojio apsolutnu vlast i, kako su samo saopštili, nikad bolji rezultat.

mojkovac

Prema preliminarnim rezultatima, DPS ima 20 mandata, Demokrate pet, Demokratski front četiri, a SNP dva mandata. DPS je na prošlim lokalnim izborima osvojio 17 mandata. Demokrate su na prošlogodišnjim parlamentarim izborima osvojile 302 glasa, a kako su prvi put izašli na lokalnim izborima očigledno je da su uzeli dio izbornog tijela nekadašnje koalicije "Ključ".

Nosilac liste DPS-a u Mojkovcu Dejan Medojević, kazao je da "gubitnici imaju pravo da se ljute", nakon što je iz DF saopšteno da će naknadno saopštiti da li će priznati rezulatate izbora, zbog brojnih nepravilnosti.

DPS ubjedljiv u Petnjici, SDP gubitnik: DPS je na lokalnim izborima u Petnjici osvojio 19 mandata, Bošnjačka stranka 5, Socijaldemokrate 4, SDP i BDZ po jedan odbornički mandat. Na prethodnim je DPS osvojio 15 mandata, tadašnji jedinstveni SDP 11, tako da je, imajući u vidu rezulate SD-a, najveći gubitnik izbora u Petnjici upravo SDP Ranka Krivokapića.

tuzi-slavlje

U Tuzima široka koalicija: U Tuzima, DPS je osvojio 16 mandata, tako da će morati praviti koaliciju, a iz te stranke je već najavljeno da će ići sa širom koalicijom.

Ipak, ono što je obilježlilo ove izbore su brojni incidenti, fizički obračini i tvrdnje da se kupuju glasovi, posebno na Cetinju, gdje su prije proglašenje izbora stigle i Specijalne antiterorističke jedinice. Takve scene grad pod Lovćenom ne pamti ni u mnogo težim vremenima, početkom 90-ih i za vrijeme referendunske kampanje.

Analitičari u prvim reakcijama ocjenjuju da se radi o radikalizaciji političke scene, da incidenti bitno uzgožavaju izborni proces i da je najveća odgovornost na Tužilaštvu i policiji, kako bi se utvrdilo što se stvarno dešavalo i odgovorni priveli pravdi.

Ukazuje se da je potrebna mnogo brža reakcija državnih organa, ako želimo da ponovo vratimo povjerenje u izborni sistem.Tužilaštvo na Cetinju je u međuvremenu negiralo tvrdnje opozicije da nijesu na vrijeme reagovali i pretresli prostorije, u kojima je DPS, kako su tvrdili kupovala lične karte.

opozicijact

Analitičari Zlatko Vujović i Dragan Koprivica, u emisiji na TVCG, su posebno ukazali da incidenti, koje smo gledali na Cetinju, mogu da postanu obrazac ponašanja, pa je pitanje šta ćemo gledati na izborima koji tek predstoje – predsjedničkim i lokalnim, posebno u Podgorici i hoće li biti nasilja na ulicama.

Takođe, ukazuju da je odgovornost lidera stranaka ogromna, jer niko od njih nije pozivao na mir, već su, da bi homogenizovali svoje biračko tijelo slali poruke da su svi ostali neprijatelji.

76vujovic

Kada je riječ o najavi pojedinih stranaka da neće potpisati birački spisak u zakonu je jasno navedeno pod kojim uslovima su razlozi opravdani.

"Nadam se da se radi o stvarim kršenjima izbornih pravila, a ne o najmjeri da se na taj način opstruiraju rezultati kojima nijesu zadovoljnji", rekao je Koprivica.

Na izborima na Cetinju, Mojkovcu i u Tuzima bila je velika izlaznost birača, dok je u Petnjici glasalo nešto manje od 50 odsto upisanih birača.

Zlatko Vujović iz CEMI-a kaže da niska izlaznost u toj opštini znači da većina upisanih birača ustvari ne živi u Petnjici, već po inostranstvu i da je ovo dobar indikator da se izmijeni dio izbornog zakonodavstva i uvedu kazne za one koji lažno prijavljuju boravište kao i da pokazuje da naš birački spisak nije do kraja ažuriran.

Vesna Rajković NENADIĆ