Rusija upozorava Tviter: Gasite nalog ili blokiramo pristup

Ruska federalna služba za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i mas medija Roskomnadzor naložila je kompaniji Tviter da odmah obriše nalog pokreta "Otvorena Rusija" ili će, u protivnom, u roku od 24 sata biti blokiran pristup toj društvenoj mreži na teritorije cijele Rusije.Objavljeno: 13. 12. 2017 - 19:39

U zahtjevu Roskomnadzora, koji je Tviter proslijedio pokretu “Otvorena Rusija", navodi se da je zahtjev za brisanje naloga u skladu sa nalogom državnog javnog tužilaštva da se ograniči javni pristup sajtovima na kojima se objavljuju protivzakonite informacije, prenosi Raša tudej.

Predstavnici "Otvorene Rusije" rekli su agenciji Interfaks da su obavijestili kompaniju Tviter da taj pokret ne krši nijedan zakon Rusije i da zahtjev Roskomnadzora predstavlja kršenje slobode govora.

Početkom ove nedjelje Rusija je blokirala internet sajt "Otvorene Rusije" zbog kršenja novog ruskog zakona o nepoželjnim organizacijama, a blokirano je i nekoliko sajtova koji su pripadali pomoćnim projektima "Otvorene Rusije".

Nevladinu organizaciju "Otvorena Rusija" osnovali su Mihail Hodorkovski i nekoliko njegovih saradnika 2001. godine, a ugašena je nekoliko godina kasnije, kad je Hodorkovski osuđen na višegodišnju kaznu zatvora zbog više krivičnih djela koje je napravio kao vlasnik naftne kompanije Jukos.

Kad je u decembru 2013. godine izašao iz zatvora i napustio Rusiju, Hodorkovski je ponovo aktivirao pokret "Otvorena Rusija" kao mrežu nevladinih organizacija, čiji je cilj "pomaganje dijelu ruskog društva koje je evropski orijentisano".

Na sajtu "Otvorene Rusije" navodi se da je pokret osnovan na inicijativu Hodorkovskog, ali se ne preciziraju izvori finansiranja.

U aprilu ove godine Ministarstvo pravde je "Otvorenu Rusiju" uvrstilo na spisak nepoželjnih organizacija, a tu odluku je u oktobru u žalbenom postupku potvrdio sud u Moskvi.