Prva država u kojoj će plate biti jednake

Island je, usvojivši novi zakon u parlamentu u kojem su 50 odsto zastupnika žene, postao prva država na svijetu u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni.

Objavljeno: 06. 01. 2018 - 23:33

Prema novom zakonu, kompanije i Vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih moraće da sprovode politiku jednakog isplaćivanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, moraće platiti kaznu, prenosi B92.

Članica odbora lokalne organizacije koja se bori za ženska prava, Dagny Osk Aradottir Pind, kazala je za Al Jazeeru da je riječ o mehanizmu kojim žele osigurati da se žene i muškarce plaćaju jednako.

Ona je dodala da su na Islandu, kao i u brojnim drugim državama, godinama postojali zakoni koji su nalagali da se muškarci i žene plaćaju jednako, ali da je i dalje postojao nesrazmjer u njihovim platama.

Novim zakonom koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, nejednake plate postaju protivzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, ali i opozicija.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, Island je već devet godina zaredom prva zemlja na listi država prema jednakosti polova.