Gdje se nalazi crnogorski pasoš na listi najjačih na svijetu?

Petu godinu zaredom Njemačka je vlasnica najjačeg pasoša na svijetu, sudeći prema Henley Passport indeksu. Crnogorski pasoš se ove godine našao na 48.mjestu.

Objavljeno: 10. 01. 2018 - 11:29

Indeks najjačeg pasoša se određuje prema tome u koliko zemalja građani jedne zemlje mogu slobodno da putuju, odnosno bez vize. Njemačka je ponovo zauzela prvo mjesto, a od ove godine Njemci mogu slobodno da putuju u 177 zemalja na svijetu! 

Na drugom mjestu našao se Singapur, čiji građani bez vize mogu putovati u 176 zemalja, a treće mjesto zauzima čak osam zemalja – Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Norveška, Švedska i Velika Britanija, čiji građani mogu slobodno putovati u 175 država. 

Četvrto mjesto zauzimaju Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Švajcarska i Španija. 

Srbija se nalazi na 41. mjestu i bez vize može posjetiti 119 zemalja, Crna Gora 48. mjesto dijeli sa Rusijom i može posjetiti 110 država, BiH je na 51. mestu, a Hrvatska je najbolje rangirana u regionu i nalazi se na 21. mjestu, a ne treba joj viza za čak 155. zemalja. 

Na samom dnu liste našli su se građani Sirije, Iraka i Avganistana koji bez vize mogu putovati u tek dvadesetak zemalja.