Pristojna templarska enigma

Za sada se čini da ovo nije samo još jedna u nizu serija sa zgodnim bradonjama koje vitlaju mačevima. No, to ne znači da „Knightfall“ nema problema.
.


Objavljeno: 12. 01. 2018 - 09:15

Don Hendfild i Ričard Rajner, kreatori serije „Knightfall“ („Pad viteza“) našli su se u nebranom grožđu uoči premijere ove istorijske drame na TV History Channel. Njihov šou, fokusiran na prelomni period djelovanja enigmatičnog templarskog reda, stigao je na male ekrane nakon ogromnog uspjeha serijala „Vikings“. Bilo je pitanje kako će gledaoci, opasno razmaženi sagom o Vikinzima, dočekati priču o padu Templara. I naravno, da li će History Channel pokušati da preslika dobitnu kombinaciju iz serije „Vikings“ na ovaj projekat – i omanuti u tome.

Zavjet grešnika

Poslije prve epizode serije, koja se emituje i na TV HBO, „Knightfall“ nije djelovao obećavajuće. Ipak, do emitovanja šestog od deset nastavaka prve sezone kvalitet Hendfildovog i Rajnerovog projekta znatno je porastao.

Za sada se čini da ova istorijska drama nije samo još jedna u nizu serija sa zgodnim bradonjama koje vitlaju mačevima. No, to ne znači da „Knightfall“ nema problema.

Priča o Templarima počinje 1291. godine, tokom opsade Akre, kada su protjerani sa Svete zemlje i izgubili Gral. Čuveni pehar iz kog je Isus Hrist pio na tajnoj večeri pao je na dno mora. Petnaest godina kasnije, priča se nastavlja u turbulentnoj Francuskoj, gdje su se Templari zakleli na vjernost kralju Filipu Lijepom (Ed Stopard). Poslije smrti mentora Godfrija predvodnik reda postao je Landri (Tom Kalen) koji osjeća da je njegov prethodnik odabrao pogrešnog nasljednika. Landri jeste dao zavjet Bogu, ali takođe je obećao kraljici Džoun (Olivija Ros), Filipovoj ženi, da ih nikada ništa neće rastaviti. Zar takav grešnik treba da predvodi hrišćanski red?

Ovdje dolazimo do prvog većeg problema. Da Tom Kalen nije tako beskrajno dirljiv u ulozi Templara, koji je njegoševski raspet između neba i zemlje, zamorni ljubavni trougao odavno bi povukao serijal na dno. Međutim, glumac je dovoljno harizmatičan da održi interesovanje za dramu koja često više podsjeća na romantizovanu priču o Robinu Hudu ili kralju Arturu, nego na zanimljiv šou o jednom od najturbulentnijih istorijskih perioda.

Istorija i telenovela

Znamo iz istorijskih čitanki da će se Filip Lijepi okrenuti protiv Templara i dovesti do uništenja njihovog reda. Međutim, kralj Francuske za sada ne djeluje kao megalomanski vladar sklon podlim potezima zbog očuvanja zlatnika u kasi.

Najveća greška koju mogu da naprave kreatori serije „Knightfall“ jeste da iskoriste kraljičinu ljubav prema Landriju kao Filipov izgovor da se okrene protiv Templara. Valjda je istorija malo kompleksnija od telenovela? Lijepo je vidjeti seriju koja prikazuje Templare kao ljude od krvi, mesa i želja, ali negdje se mora povući granica.

„Knightfall“ ne donosi ništa vizuelno spektakularno, ali nema ni većih kikseva. Snimljen je mnogo bolje nego što je napisan. U pojedinim „dramatičnim“ momentima prosto vam dođe da citirate neku repliku iz druge priče o Svetom gralu, onom Monti Pajtonovom. Ipak, za sve rupe iskupljuje se vrsna glumačka ekipa.

Papa i Iznogud

Osim Kalena, najveći naklon zaslužuju veteran Džim Karter u ulozi pape Bonifacija i sjajni Džulijen Ovenden kao Gijom de Nogare. Karter krade svaku scenu pojavom i stamenim glasom kojim ne naređuje, ali zahtijeva poštovanje. Koliko je Ovenden uspio kao negativac, najbolje je pokazala vrsna peta epizoda, kada je otrovan De Nogare. Nema tog gledaoca koji se poradovao smrti prepredenog smutljivca koji ima vajb Iznoguda – ali vrlo sposobnog.

Naravno, poslije vrhunskog, sasvim neočekivanog obrta, pokazalo se da je trovanje bilo u planu De Nogarea i njegove sestrične Izabele, Filipove ćerke. Njihov odnos, u kom se osjeća velika seksualna tenzija, jedan je od najzanimljivijih u seriji, a vidjećemo koliko će se razvijati u nastavku.

Serija „Knightfall“ ima sve elemente da zapali vatru u stomacima gledalaca – od intriga i romansi na dvoru, preko istorijskih bitki i snažnih likova, do Svetog grala za kojim tragaju razne interesne grupe i pripisuju mu najluđa značenja. Za sada u utrobi publike tinja samo plamičak. Do kraja prve sezone ostale su četiri epizode, a na Hendfildu i Rajneru je da nam pokažu da je templarska enigma zaista vrijedna odgonetanja.

 

 

FOTO: denofgeek.com / indiewire.com