Traže potvrdu ugovora o granici sa Crnom Gorom

Više od 15 hiljada građana Kosova do sada je potpisalo onlajn peticiju kojom se kosovske vlasti pozivaju da usvoje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, objavio je drugi kanal Kosovske televizije RTK2.

Objavljeno: 13. 01. 2018 - 06:50

Peticiju, koja je i protiv ukidanja Specijalnog suda, pokrenuo je prištinski aktivista i novinar Berat Bužalja, a očekuje se da će ona uskoro biti predata predsjedniku Skupštine Kadriju Veseljiju.

U peticiji se navodi da kosovskim građanima prijeti izolacija ukoliko se međudržavni ugovor postignut sa Crnom Gorom ne usvoji.

Potvrđivanje sporazuma sa Crnom Gorom je ključni uslov za viznu liberalizaciju za građane Kosova. Ratifikaciji se protivi i premijer Ramuš Haradinaj kome su, zbog tog stava, SAD odbile da izdaju vizu. EU i SAD snažno podržavaju sporazum o razgraničenju Kosova sa Crnom Gorom, pa su više puta upozorile kosovske funkcionere da taj dokument mora biti usvojen.

Potpredsjednica skupštinske komisije za spoljne poslove Time Kadrijaj je za Radio Kosovo izjavila da će članovi ove komisije u ponedjeljak još jednom razmatrati sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i bez obzira na njihov stav proslijediti ga parlamentu.

Snažan zagovornik sporazuma je kosovski predsjednik Hašim Tači ali bez obzira na to u ovom trenutku pitanje je da li postoji dvotrećinska većina potrebna za potvrđivanje tog sporazuma.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)