Jugozapadna obilaznica kapitalni projekat

Izgradnja jugozapadne obilaznice značajan je projekat, ne samo za glavni grad, već i za Crnu Goru, a tim projektom se dobija platforma za brži urbani razvoj i kvalitetniji, održivi saobraćaj, ocijenio je gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

Objavljeno: 25. 01. 2018 - 12:27

"Prevazilaženjem problema uskog grla u Podgorici, riješićemo jedan od gorućih izazova regionalnog saobraćaja", poručio je Stijepović na Strateškoj radionici koju su Glavni grad i Finansijska korporacija (IFC) organizovali u sklopu projekta izgradnje Jugozapadne obilaznice.

Projekat podrazumijeva izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa ukupne dužine 3,6 kilometara.

Trasa obilaznice povezuje petrovačku sa cetinjskom magistralom, a nova saobraćajnica će imati četiri trake, nadvožnjak u zoni KAP-a i novi most preko Morače.

Jugozapadna obilaznica je podijeljena u tri dionice. Od prateće infrastrukture predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacije, telekomunikacione instalacije, javne rasvjete i vodovoda. Projektom Jugozapadne obilaznice predviđena je i rekonstrukciju ulica koje se ukrštaju ili priključuju na obilaznicu, kao i dva kružna toka.

Finansiranje izgradnje Jugozapadne obilaznice predstavlja treću fazu uspješne saradnje Glavnog grada i Međunarodne finansijske korporacije (IFC). Sve finansijske analize pokazale su da će se zajam bez teškoća vraćati iz budžeta Glavnog grada, a u tome nas ohrabruje i dosadašnje iskustvo budući da smo u protekle tri godine, bez novih zaduženja, uspjeli da vratimo znatan dio kredita podizanih u prethodnom periodu (oko 12 miliona eura). Istovremeno smo realizovali investicije u ukupnom iznosu blizu 100 miliona eura.

Uz izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Jugozapadna obilaznica predstavlja najznačajniji kapitalni projekat Glavnog grada. U 2018. godini Podgorica počinje realizaciju tri velika, strateški značajna projekta, čija ukupna vrijednost iznosi oko 80 miliona eura. Glavni grad, u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj, realizuje i projekat izgradnje bulevara kroz Donju Goricu, vrijedan oko deset miliona eura, na kojem su već počeli pripremni radovi.

"Radovi su već počeli i na drugoj fazi zaobilaznice oko Golubovaca, ukupne vrijednosti oko 6,3 miliona eura. Paralelno, u toku je izbor konsultanta i nadzora za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa spalionicom otpadnog mulja i proširenjem kanalizacione mreže čija je vrijednost procijenjena na 50 miliona eura” podsjetio je Stijepović.