Voda je resurs budućnosti

Crna Gora kao rijetko koja država u Evropi raspolaže izuzetnim vodnim bogatstvom, ali je cesto upitan naš odnos prema vodi kao veoma vrijednom, a besplatnom daru prirode. Imajuci to u vidu, konceptualno smo osmislili casopis VODE CRNE GORE kako bi objedinili sve aspekte upravljanja vodnim resursima Crne Gore, pocev od tehnicko-tehnoloških, ekoloških, pa do socio-ekonomskih, u jednu cjelinu, i ucinili ga dostupnim zainteresovanim gradanima - govori Goran Jevrić, direktor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

Objavljeno: 25. 01. 2018 - 15:00

Tekst Gorana Jevrića, direktora JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, prenosimo integralno

Prirodni resursi sa kojima raspolaže jedno društvo i opredijeljenost da se tim resursima upravlja na racionalan i održiv nacin, definišu nivo unaprjedenja kvaliteta života stanovništva, ali i nivo ekonomskog progresa države.

Pristup vodi, kao jednom od najznacajnijih prirodnih resursa, jedan je od najvažnijih faktora održivosti cjelokupnog ekonomskog sistema Crne Gore buduci da iz godine u godinu postaje sve prestižnija globalna turisticka destinacija. Crna Gora kontinuirano bilježi intenzivan rast prihoda od turizma na godišnjem nivou pri cemu su isti u 2005. godini iznosili 222 miliona eura, dok ce u tekucoj 2017, po svemu sudeci, dostici i iznos od milijardu eura. Završetak dijela 1. faze regionalnog vodovodnog sistema koji je zvanicno otvorio predsjednik Vlade Crne Gore, g. Milo Ðukanovic, 29. septembra 2010. godine, donio je brojne benefite koji se ogledaju u povecanju kvaliteta života stanovnika Crnogorskog primorja, kao i rastu stranih direktnih investicija u prestižne turisticke projekte kao što su: Portomontenegro, Luštica Bay i Porto Novi, u ukupnoj vrijednosti od preko 2 milijarde eura.

Crna Gora kao rijetko koja država u Evropi raspolaže izuzetnim vodnim bogatstvom, ali je cesto upitan naš odnos prema vodi kao veoma vrijednom, a besplatnom daru prirode. Imajuci to u vidu, konceptualno smo osmislili casopis VODE CRNE GORE kako bi objedinili sve aspekte upravljanja vodnim resursima Crne Gore, pocev od tehnicko-tehnoloških, ekoloških, pa do socio-ekonomskih, u jednu cjelinu, i ucinili ga dostupnim zainteresovanim gradanima.

Upravo u cilju održivog upravljanja ovim prirodnim resursom i unaprjedenja kvaliteta života gradana na Crnogorskom primorju, Vlada Crne Gore je 15. februara 2007. godine donijela odvažnu i vizionarsku odluku o intenziviranju radova na završetku 1. faze regionalnog vodovodnog sistema za opštine Budva, Kotor, Tivat, Bar i Ulcinj. Poseban pecat toj odluci daje cinjenica da su se te godine posljedice globalne ekonomske krize pocele osjecati i u ekonomskom sistemu Crne Gore. Dakle, 15. februar 2007. godine predstavlja prekretnicu u realizaciji projekta izgradnje regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje u koji je do sada ukupno investirano oko 107 miliona EUR.

Regionalni vodovodni sistem je najznacajniji infrastrukturni projekat koji je Vlada Crne Gore realizovala u prvih 10 godina od obnove nezavisnosti i koji je tokom sedam godina funkcionisanja apsolutno potvrdio viziju Vlade Crne Gore da se investiranjem u infrastrukturne projekte na najefikasniji nacin kreira ambijent za ubrzani ekonomski progres Crne Gore i kvalitetniji život gradana, kao i otvaranje novih radnih mjesta itd.

Stoga, Crna Gora treba da, poštujuci principe održivosti, iskoristi bogate prirodne resurse sa kojima raspolaže, stavljajuci ih u funkciju realizovanja razvojnih projekata u cilju bržeg ekonomskog progresa cijelog društva.

Upravo je to povod koji nas je motivisao da prvi broj časopisa VODE CRNE GORE tematski posvetimo regionalnom vodovodnom sistemu kao PROJEKTU KOJI JE PROMIJENIO CRNU GORU, uz želju da i na taj način obilježimo deset godina od donošenja strateške odluke Vlade Crne Gore iz 2007., u vezi sa završetkom 1. faze sistema.

Javno preduzeće „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je preduzeće u državnom vlasništvu koje je tokom 2013. u cjelosti u svom poslovanju primijenilo set antikriznih mjera Vlade Crne Gore i time apsolutno smanjilo troškove i optimizovalo svoje poslovanje.

Zahvaljujući takvoj poslovnoj politici, preduzeće je načinilo značajan finansijski iskorak ka stabilnosti i rastu prihoda u 2016. za cak 50% u odnosu na prethodne poslovne godine.

Dakle, JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je 2017. godine, zahvaljujući pozitivnim finansijskim rezultatima, u prilici da iz sopstvenih prihoda finansira nastavak razvoja regionalnog vodovodnog sistema za opštinu Herceg Novi, kao završetak izgradnje 1. faze sistema, odnosno, početak gradnje 2. faze sistema (koji je inace bio predviđen tek za 2025.  kako bi opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi dobijale značajno veće količine vode, 600-750 l/s, u odnosu na sadašnje kapacitete od 330 l/s). Uporedo sa navedenim aktivnostima, preduzeće se posvetilo i realizaciji dvije nove poslovne vizije – projektima izgradnje fabrika za flaširanje vode i proizvodnju hladnih čajeva, uz najavu još jedne kvalitetne ideje kao što je proizvodnja solarne i hidro energije.

Časopis VODE CRNE GORE ima zadatak da aktuelizuje pitanja o znacaju voda kao strateškog resursa budućnosti, a osim aktuelnosti i drugih važnih informacija u vezi održivog upravljanja ovim važnim prirodnim resursom, obrađivaće i naučne teme kojima ce se baviti respektabilni sastav Uređivačkog kolegijuma sačinjenog od uglednih ličnosti iz crnogorske akademske sredine i međunarodnih eksperata.

Ovom prilikom se clanovima Uređivačkog kolegijuma najiskrenije zahvaljujem što su prihvatili poziv da svojim znanjem i autoritetom obogate ovu ideju, projekat strucne publikacije VODE CRNE GORE.