Procjenjuju isplati li im se da odu iz regiona

- Kompanija Telenor dobila je netraženo interesovanje za njene kompaije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Objavljeno: 27. 01. 2018 - 07:43

 - Telenor se bavi procesom procjene primljenih interesa i očekuje da će taj posao završiti u prvom tromjesečju ove godine. Procjena neće uticati na operacije Telenora, kupce ili zaposlene - navodi se u saopštenju kompanije.

Iz Telenora su kazali da njihove kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi imaju jake tržišne pozicije i solidne finansijske rezultate.

One su, kako je saopšteno, lani doprinijele sa devet odsto u ukupnim prihodima na nivou grupe i osam odsto u EBITDA prije ostalih stavki. - Telenor neće saopštavati nikakve dalje izjave ili komentare povodom toga, dok se navedeno ne razmotri - zaključuje se u saopštenju.

Bugarski mediji saopštili su prošle sedmice da kompanija Telenor namjerava da proda svoje kompanije u Crnoj Gori, Srbiji i Bugarskoj za dvije milijarde eura, a da je najizvjesniji kupac američki investicioni fond KKR. Oni su naveli da su bruto prihodi Telenora u regionu, uključujući i njihovu mađarsku kompaniju, u trećem kvartalu 2017. godine iznosili 323 miliona eura.

 Potencijalni kupac Telenora KKR u Crnoj Gori je već prisutan kroz poslovanje kompanije Telemah, koja je dio njegove United grupe. To znači da će, u slučaju kupovine Telenora, KKR imati dvije povezane firme u Crnoj Gori i činiti moćnu grupaciju koja obuhvata mobilnu telefoniju, kablovske usluge i internet. Te usluge nude ostala dva učesnika na domaćem telekomunikacionom tržištu, jedino je Telenor ostao samo na mobilnoj telefoniji.