Kineski Haier zainteresovan za Gorenje

Kineski proizvođač bijele tehnike holding Haier zainteresovan je za partnerstvo sa slovenačkom kompanijom Gorenje, piše slovenački dnevnik Finance.

Objavljeno: 04. 02. 2018 - 09:04

Konsultantska kompanija PwC tog kineskog proizvođača, kako je objavljeno, počeo je “dubinsku analizu Gorenja”. Predstavnici Haiera planiraju i posjetu pogonima Gorenja u Valjevu, prenosi SEEbiz.

Haier je jedan od najvećih proizvođača bijele tehnike u svijetu, a prihode ostvaruje i u drugim industrijama, od potrošačke, elektronike do nekretnina.

Holding Haier je lani ostvario prihod od prodaje u iznosu od 37 milijardi dolara, što je za petinu više nego u 2016. godini. Neto dobit za prošlu godinu iznosi 1,2 milijarde eura, što je najviše u istoriji holdinga.

Među kineskim kompanijama koje se zainteresovane za Gorenje su, prema pisanju Finance, i Meining i Midea.

Kompanije koje su pokazale interes za strateško partnerstvo i učešće u vlasničkoj strukturi sa Gorenje grupom, kako je navedeno, mogu do 7. marta dostaviti neobavezujuće ponude. Gorenje će ih nakon toga pozvati na ”dubinsku analizu, od kojih bi jedan od njih bio odabran”.

Očekuje se da će neki potencijalni partneri direktno kontaktirati veće dioničare radi razgovora o uslovima potencijalnog strateškog partnerstva, objavila je kompanija, najavivši da će sledeće informacije o postupku objaviti do 15. marta.