Stogodišnjica dolaska džeza u Evropu

Evropa sjutra obilježava 100 godina od prvog koncerta džez muzike održanog na evropskom tlu.

Objavljeno: 11. 02. 2018 - 23:06

Orkestar američkog 369. pješadijskog puka Harlem helfajters održao je 12. februara 1918. godine koncert u Nantu, na zapadu Francuske. 

Sto godina kasnije u Nant dolaze unuke tadašnjeg "kralja džeza" Džejmsa Riza Juropa. 

Džez, koji se u ono doba zvao džes, stigao je u Francusku po ulasku SAD u Prvi svjetski rat u aprilu 1917. godine. 

"Kralj džeza", američki poručnik Jurop, tada je već imao 14 godina muzičke karijere a u Brest, na zapadu Fransuke, dolazi 1. januara 1918. godine sa svojim orkestrom. 

Jurop, rođen u Alabami 1880. godine, zvijezda fokstrota i ragtama, osnovao je 1910. godine prvi afroamerički sindikat muzičara Klef Klub (Clef Club), a njegov simfonijski orkestar od 125 članova će biti prvi afroamerički orkestar koji je svirao džez u čuvenoj njujorškoj dvorani - Karnegi hol. 

Prvi koncert u Evropi održan je 12. februara 1918. godine u pozorištu Nanta. Nema nijedne fotografije, ali stari novinski članci svjedoče da je taj koncert "oborio Francuze s nogu". 

"Ugledni francuski oficiri su počeli da aplaudiraju i da nogom prate ritam muzike. Kad je koncert završen svi su se smijali, sva lica su bila ozarena", naveo je jedan od muzičara u svojima memoarima. 

Članovi američkog pješadijskog puka su kasnije odlikovani Ordenom Legije časti jer su oslobodili jedno francusko selo u septembru 1918. 

Jurop, koji je komponovao jednu od poznatih džez pjesama "One Patrol in no man's land", ubijen je tokom turneje 9. maja 1919. godine u Bostonu u svađi s članom orkestra. 

Mnogi smatraju muziku poručnika Juropa pretečom džeza.