Za sanaciju kuće Iva Andrića više od 190 hiljada eura

Opština Herceg Novi obezbijedila je više od 190 hiljada eura za sanaciju kuće nobelovca Iva Andrića.

Objavljeno: 13. 02. 2018 - 17:50

Kako je saopšteno iz Opštine, novac je obezbijeđen kroz projekat Co.Co.TOUR koji je posvećen očuvanju, unaprjeđenju i promovisanju prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja.

Opština je preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, a zajedno sa partnerima, aplicirala na prvi poziv Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, i projekat je odobren.

Navodi se da će projekat biti realizovan sa Agencijom za lokalnu demokratiju iz Crne Gore, Regionalnom razvojnom agencijom, opštinom Himara iz Albanije i opštinom Trikaze iz regije Pulja u Italiji.

“Vrijednost projekta iznosi 190,7 hiljada eura, uz mogućnost neznatnog umanjenja u procesu pripreme potpisivanja ugovora sa predstavnicima Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1,5 miliona eura.

Sredstvima iz projekta, kako je saopšteno, biće finansirani radovi na kompletnoj obnovi postojećeg zdanja na Toploj, nakon čega će dio novca biti usmjeren na unaprijeđenje turističke ponude u kući Nobelovca, kroz pametne digitalne sadržaje koji će biti definisati tokom realizacije projekta.

Co.Co.TOUR je projekat čiji je cilj pametno i održivo upravljanje turizmom. 

Foto: Radio Jadran