" /> " />

Okupljaću ljude iz inostranstva protiv vlasti

Ukrajinski opozicioni lider Mihail Sakašvili poručio je danas, a nakon što je deportovan u Poljsku, da će nastaviti da iz inostranstva okuplja ljude, koji su protiv vlasti u toj zemlji.

Objavljeno: 13. 02. 2018 - 20:55

Sakašvili tvrdi da to što su ga naoružani, maskirani muškarci zadržali u pritvoru u Kijevu i hitno izručili susjednoj Poljskoj predstavlja "kršenje međunarodnog prava".

On je na konferenciji za novinare obećao da će nastaviti da ohrabruje Ukrajince da se usprotive vlastima, koje je nazvao "korumpiranim elitama".

"Imaćemo milione ljudi koji protestuju na ulicama Ukrajine", rekao je Sakašvili, koji je bio predsjednik Gruzije.

Sakašvili je 12. februara stigao u Poljsku, nakon što je deportovan iz Ukrajine.

Obraćajući se na ukrajinskom i engleskom jeziku, Sakašvili je rekao da će naći način da se vrati u Ukrajinu, insistirajući da je to njegova zemlja, prenio je AP.

Sakašvili, koji je i lider ukrajinskog Pokreta novih snaga, priveden je 12. februara dok je bio u jednom restoranu u Kijevu.

Sakašvilijev advokat je prošle nedjelje upozorio da bi njegov klijent mogao da se suoči sa deportacijom ili ekstradicijom Gruziji.

Ukrajinski mediji su javljali da je Sakašvili uhapšen na zahtjev imigracionih vlasti, a pošto mu je Apelacioni sud odbio zahtjev da ne bude izručen Gruziji.

Gruzijske vlasti ga, između ostalog, terete za zloupotrebu službenog položaja.

Sakašvili je 2015. godine dobio državljanstvo Ukrajine i imenovan je za guvernera regiona Odesa, ali mu je državljanstvo prošle godine oduzeto.

Foto: Sputnik/Stringer