Stvari idu u dobrom smjeru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Zagrebu da je očekivao da će posjeta Hrvatskoj biti teška, dodajući da "iako su teške, stvari idu u dobrom smjeru".

Objavljeno: 13. 02. 2018 - 21:08

"Očekivao sam da će biti teško, ali ne na ovom nivou. Držao sam se dostojanstveno", rekao je Vučić za RTS, poslije svečane skupštine Srpskog narodnog vijeća.

Na pitanje da li je razgovor s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem bio neprijatan, Vučić je rekao da je bilo teških tema.

Na konstataciju da prije tri godine, kada je bio u Zagrebu, nije bilo nikakvih problema, rekao je da je to "zato što je Srbija manje slaba, da ne kažem da je snažnija".

"Ali Srbija, kao što sam to rekao ovdje, neće biti manje snažna u budućnosti. Naprotiv. Srpska snaga je u tome da drži do svojih riječi i svojih uvjerenja, što, složićete se, nije bio ranije slučaj", rekao je Vučić.

Naglasio je da su Srbi u Hrvatskoj srećni i zadovoljni što neko umije da primi udarce i što je uspio da se nosi sa tim – što nije ni plakao ni kukao, već se dostojanstveno nosio sa tim izazovima.

"Mi ćemo poštovati ono što smo rekli, 100 dana bez ijedne teške riječi, iako bih i danas imao mnogo šta da odgovorim različitim zvaničnicima i onome što me jurio po Trgu, pa čim sam se okrenuo, zaustavio se u toj jurnjavi", rekao je Vučić.

Dodao je da je vidio i da su u Beogradu neki njegovi politički protivnici, "koji misle o beogradskim izborima, dok on nema vremena tome da se posveti", govorili da je ponizio Srbiju posjetom Zagrebu i razgovorom sa kardinalom Bozanićem. Poručio je da je ponosan na Srbe u Hrvatskoj i na srpsku delegaciju, jer misli da su na odgovoran način štitili interese države Srbije i interese budućnosti dobrih odnosa Srbije i Hrvatske.

Naveo je da ima mnogo stvari za koje Hrvati u Srbiji žele pomoć, od rektorata do veće podrške svojim kulturno-umjetničkim društvima i poručio da će se konkretno veoma brzo vidjeti rezultati.

"Nadam se da će hrvatska država na isti način postupiti prema Srbima, za koje sam danas vidio, a mogli ste i vi to da vidite, naročito u Vrginmostu, u Podgorju, da se ljudi plaše, da ne smiju najotvorenije da iskažu svoje mišljenje. Nadam se da će to biti nešto drugačije u budućnosti, to je naš posao", rekao je Vučić.

Predsjednici Srbije i Hrvatske su poslali poruke mira i saradnje, ali bez obzira na to, bura teških riječi u Hrvatskoj se ne smiruje. U Hrvatskom saboru poslanici su govorili da je Hrvatska poražena Vučićevim dolaskom. Odgovarajući na te navode, ali i na teške riječi u medijima na račun njega i Grabar Kitarovićeve, Vučić je rekao: "Ona je kriva zbog toga što sam ja tobož ponizio Hrvatsku, a ja sam kriv po svojoj prirodi, što sam Srbin, četnik ili šta već hoćete.

Foto: Dimitrije Goll