Ove godine istorijski sporazum sa Srbijom

Kosovo očekuje da će ove godine riješiti veoma bitna pitanja sa Srbijom postizanjem "istorijskog" sporazuma, rekao je za agenciju "Rojters" kosovski predsjednik Hašim Tači. "Sporazum između Kosova i Srbije koji će se, vjerujem, dogoditi 2018. biće istorijski, sveobuhvatan dogovor koji će rezultirati članstvom Kosova u UN", tvrdi Tači.

Objavljeno: 13. 02. 2018 - 23:20

Dodaje da će sporazum sa Srbijom donijeti punu normalizaciju odnosa, iako se, kako navodi Rojters, "od dvije strane možda neće tražiti da priznaju jedni druge kao nezavisne države".

Govoreći o osnivanju Specijalnog suda, Tači smatra da je to "bila istorijska nepravda, ali zbog očuvanja strateškog partnerstva sa SAD, EU i NATO mi smo formirali taj sud".

"Kosovo nema šta da krije", kaže Tači.

Na pitanje šta bi učinio ako bi bio pozvan da se pojavi na sudu kao svjedok ili optuženi, Tači je odgovorio da "predsjednik ili bilo koji drugi građanin ove zemlje nema razloga da se plaši".

"Mi nikada nismo prekršili kosovske ni međunarodne zakone. Borili smo se protiv diktatora, čovjeka koji je počinio genocid", istakao je Tači misleći pritom, navodi Rojters, na bivšeg juogoslovenskog i srpskog predsjednika Slobodana Miloševića.