Mjesec nakon ubistva sud odbacio optužnicu protiv Ivanovića

Mjesec dana nakon ubistva Olivera Ivanovića, Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici i formalno je okončao proces protiv lidera GI SDP za navodne ratne zločine.

Objavljeno: 14. 02. 2018 - 12:12

Kako prenosi RTS, saznanja prištinskog portala Kalzo, sud je odlučio da odbaci optužnicu za ratne zločine protiv Ivanovića, koja je procesuirana pred tim sudom.

Pods,etimo, Oliver Ivanović je od januara 2014. zajedno sa još četvoricom Srba bio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zbog navodnog ratnog zločina. Njega je kosovsko tužilaštvo teretilo za navodne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji počinjene 1999. i 2000. godine. 

Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, napisana je na preko 50 strana. Ivanović i ostala četvorica Srba, koji su s njim pritvoreni, na početku suđenja kategorično su odbacili sve navode optužnice. "Apsolutno nisam kriv", kazao je tada Ivanović, na početku suđenja 18. decembra 2014. 

Tužilaštvo je predložilo veliki broj svjedoka, navedena su bila i imena žrtava i mjesta na kojima su okrivljeni Srbi navodno počinili krivična djela. Optužnica, između ostalog, navodi da je Ivanović izdavao naredbe paravojnim formacijama i predvodio čuvare mosta u Kosovskoj Mitrovici, kao i da je tom prilikom nosio automatsko oružje, pištolje i dva velika noža. 

Ivanovićeva odbrana je naglasila da optužnica nema nikakvih osnova i da su ljudska prava Olivera Ivanovića teško prekršena. "Ovdje je riječ o događajima od prije 15 godina, istraga se sprovodila tek sada, a za to vrijeme optuženi Srbi su u pritvoru godinu dana i njihova prava su ugrožena", rečeno je tada. 

I ostali branioci optuženih Srba ističu da je dokazni materijal optužnice razočoravajući, jer se iskazi zasnivaju na izjavama iz novina i da su bez konkretnih dokaza.