Prijavljeno 34 nova slučajeva gripa, virus hara u Albaniji

U  toku prošle sedmice u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem potvrđena su 34 slučaja infekcije virusom gripa  i to 29 infekcija virusom gripа tip B i 5 infekcija virusom gripa tip A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 111, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Objavljeno: 14. 02. 2018 - 13:41

Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori u ovom izvještajnom periodu  prijavljeno je 336 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 54,2 /100 000 stanovnika.

Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u 05. sedmici (period: 29.01‐ 04.02.2018.g.) je bila na različitim nivoima po intenzitetu, u zemljama koje su dostavile podatke – njih 46. Aktivnost gripa veoma visokog intenziteta je prijavljena u Albaniji, Finskoj i Luksemburgu, dok je  u Irskoj, Švedskoj,  Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu (Vels) i na Kosovu i Metohiji prijavljena aktivnost gripa visokog intenziteta. U 26 zemalja prijavljena je aktivnost gripa srednjeg intenziteta, a 12 zemalja je prijavilo intenzitet gripa niskog  intenziteta.

"Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa  vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno 2-3 sedmice nakon vakcinacije", kaže se u saopštenju.

Grupe stanovništva kojima se preporučuje vakcinacija su:

- sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega; osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest); osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije;

- sve osobe starije od 65 godina; hronično oboljele osobe koje žive u kolektivnom smještaju; zdravstveni radnici i saradnici; naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i oni koji rade u stacionarima za hronično oboljela lica;

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina.

Takođe je bitno pridržavati se i opštih mjera prevencije kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti. Pod opštim mjerama prevencije se podrazumijevaju: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi kao i izbjegavanje javnih skupova, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta nečistim rukama,  praktikovanje zdravih životnih navika koje podrazumijevaju adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća i fizičku aktivnost.