Radovi studenata FLU krasiće zidove Instituta za bolesti djece

Povodom 15. februara Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) po sedamnaesti put donira Institut za bolesti djece KC Crne Gore.

Objavljeno: 14. 02. 2018 - 21:24

"Prva posjeta ovoj ustanovi 15. februara 2002. godine bila je jedna od početnih aktivnosti odmah nakon obnavljanja Društva, da bi to postalo redovno i tradicionalno povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma. CDPR će nastojati da pomaže u okviru svojih ograničenih mogućnosti Institut za bolesti djece KC Crne Gore i u budućem radu. Ove godine odabrali smo da sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja - Odsjek za grafiku, opremimo Institut za bolesti djece KCCG grafikama šefice Odsjeka Marije Kapisode i studenata/tica FLU sa Cetinja - Odsjek za grafiku (Perunika Šćekić, Angelina Kastratović, Dubravka Tomčić, Bosiljka Bakočević, Branka Marković, Viktorija Perošević, Mia Vujović, Angela Đuretić, Milovan Pavićević, Jelena Kavaja, Jovan Tomović, Iva Marinović, Aleksandra Aranitović, Maja Marinović, Sara Petrović, Nikola Zogović, Marija Radusinovic, Željka Pestorić, Ana Janković, Sanja Dabović, Alisa Rujović, Vasilisa Vasović, Vanja Đuranović, Milica Lakićević, Miloš Kontić, Anđela Burić, Ana Novaković, Nenad Vujanović, Stefan Tomović, Marko Dumnić, Novak Radović, Dragana Petković, Petar Radulović). Tako će zahvaljujući šefici Odsjeka za grafiku FLU na Cetinju, Mariji Kapisodi i njenim studentima/cama, grafike nakon predviđene izložbe krasiti sve sobe u Institutu", saopšteno je Portalu Analitika iz CDPR-a.

radsaizlozbeIzložbu nastalih radova u četvrtak 15. februara u 12 sati u Holu KIC-a „Budo Tomović”, u prisustvu direktorke Instituta za bolesti djece KCCG dr Sonje Milašinović, šefice Odsjeka za grafiku FLU Marije Kapisode i sekretara CDPR-a Domagoja Žarkovića, otvoriće direktorka KCCG Zorica Kovačević.

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), oko 250000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se 90000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu.

Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od karcinoma (ICCCPO) osnovana je prije dvadesetčetiri godine, tj maja 1994. godin u Valensiji - Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz preko šezdeset zemalja, kako bi roditelji dobili informaciju o liječenju svoje djece.

Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto i do 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemoterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece. Cilj je i da se kod drugih još težih oboljenja, preživljavanje produži takođe na više od pet godina.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga, buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva.