Bugajski: Ambicije Putina u Crnoj Gori biće blokirane

Napori Moskve da destabilizuje Crnu Goru, ili bilo koju drugu članicu Alijanse, i utiču na njenu spoljnopolitičku orijentaciju biće osujećeni. Iako Putin želi da obnovi status velike sile i na prostorima Istočne Evrope nametne svoj uticaj, njegove ambicije su blokirane kada je riječ o punopravnim članicama Alijanse - kaže za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.

Objavljeno: 19. 02. 2018 - 06:30

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike kaže da je NATO najefikasnije sredstvo protiv ruskih prijetnji.     

 - Moskva konstantno proizvodi dezinformacije o NATO, kako bi prikrila svoju ekspanzionističku politiku u Istočnoj Evropi. Ipak, iza ove propagandne ofanzive je pravi strah da će Sjevernoatlantski savez osujetiti ambicije Kremlja i oslabiti režim ruskog predsjednika Vladimira Putina - kaže Bugajski.

On podsjeća da je Rusija pokušala da se pridruži zapadnim institucijama tokom 1990, ali je bila odbijena. - U stvarnosti, Ruska Federacija nije ispunila osnovne standarde bilo za EU ili za NATO članstvo, bilo da je vezano za pravnu državu, demokratsko vođenje, vojnu reformu ili agresivni stav prema susjedima. Ruski zvaničnici takođe tvrde da NATO zarobljava postkomunističke zemlje i prijeti granicama Rusije. U stvarnosti, sve je drugačije - NATO proširenje je tokom proteklih 20 godina bilo dobrovoljni proces pokrenut od strane svake države pretendenta.

To nije stvorilo neprijateljstvo duž zapadne granice Rusije, već naprotiv - poboljšanje odnosa među novim članicama NATO-a i smanjen strah od napada Kremlja - kaže američki analitičar. Bugajski upozorava da crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko sarađivati sa SAD i Evropskom unijom kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obavještajci moraju sarađivati i dijeliti informacije, zajednički raditi u domenu sajber bezbjednosti, borbi protiv korupcije i kontroli bankovnih računa.

- Moraju se od strane institucija razotkriti partije, firme, nevladine organizacije i mediji koji blisko sarađuju sa Kremljom. Svakako, skrećem pažnju, jer to često čujem, da ne koristimo izraz Rusi jer na taj način samo idemo na ruku Putinovoj retorici da smo rusofobi, što nije tačno. Moramo znati o kome ovdje govorimo, to su agenti Kremlja - profesionalci i njihovi pomagači. To nije ruski narod - objašnjava Bugajski.

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike navodi da se integracija regiona u EU i NATO može postići tokom narednih deset godina. - EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante obezbjeđuje ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za region Zapadnog Balkana ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi - kaže američki analitičar.