Poljoprivrednim proizvođačima iz DG predstavljene mogućnosti podrške

Mjere podrške razvoju poljoprivrede i ruralnih područja definisane ovogodišnjim Agrobudžetom predstavljene su danas i velikom broju zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja Danilovgrada.

Objavljeno: 20. 02. 2018 - 15:00

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja tom prilikom upoznali su prisutne sa mjerama podrške, mogućnostima bespovratne podrške investicijama kroz javne pozive čije je objavljivanje u toku, kriterijumima i uslovima koje treba da ispune kako bi ostvarili pravo na podršku, kao potrebnoj dokumentaciji koju je potrebno da dostave za pojedine vrste podrške. Akcenat je bio i na novim mjerama i novinama u Agrobudžetu, kreiranim na bazi predloga poljoprivrednika i iskustava iz ranijih godina.

Poljoprivredni proizvođači su kroz diskusiju pokazali interesovanje za ulaganja u sisteme za navodnjavanje, unapređenje proizvodnje u voćarstvu i vinogradarstvu, proizvodnju povrća i rasada, nabavku nove mehanizacije, kao i pčelarstvo.

Pitanja su bila usmjerena na gotovo sve mjere podrške koje se sprovode u okviru Agrobudzeta. Interesovali su se za proceduru dobijanja premija za mlijeko, posebno premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, koja se kao mjera nastavlja i ove godine. Nastavlja se i sa podrškom nabavci stoke, sa podrškom za ekološko upravljanje stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji. Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijume prihvatljivosti, potrebna dokumentaciju koju je potrebno dostaviti Ministarstvu, i u kojim rokovima.

agrobudzet1

Iskazano je veliko interesovanje za podršku kojom se i ove godine podržavaju mladi farmeri sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinaske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi. Od ove godine mogu se prijaviti mladi koji imaju do 35 godina, za razliku od prošle godine, kada je starosna granica bila 30 godina. Mladi će imati dodatne povoljnosti kroz druge mjere podrške.

Posebna pažnja stavljena je na predstavljanje direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, i predstavljanje mjera podrške namjenjenih ruralnom razvoju. Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji smanjena sa 0,5 na 0,3 hektara, da je osnovna premija 180€/ha, i da je povećana za dodatnih 10 eura za mlade korisnike. Sa istim ciljem a to je uvođenje što većeg broja korisnika u sistem subvencija, smanjeni su kriterijumi i kad su u pitanju direktna plaćanja u stočarstvu.

Mjerama namjenjenim ruralnom razvoju, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradja bunara i bistjerni, razvoj klastera. Podrška se obezbjeđuje u iznosu od 50, 60 ili 70% od vrijednosti investicije u zavisnosti od programa.

Najavljen je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i pojašnjeno da će u narednom periodu biti raspisan Javni poziv.