Stigao zahtjev za kupovinu IBM-a

U Centralnu banku je, kako saznaje Pobjeda, stigao zahtjev za kupovinu Invest banke Montenegro, vlasništvo Duška Kneževića. Ko je zainteresovan za ovu banku nijesmo uspjeli da saznamo, ali je izvjesno da se čeka odluka Centralne banke.

Objavljeno: 21. 02. 2018 - 06:00

Iz Centralne banke našoj redakciji su potvrdili da su dobili zahtjev, ali nijesu htjeli da saopšte o kojoj se banci i investitoru radi.

23cbcgOBJAŠNJENJE

- Svakako, postoji aktuelno zvanično interesovanje za sticanje kvalifikovanog učešća u jednoj od banaka koja posluje u Crnoj Gori. Međutim, ne možemo dati više informacija u ovoj fazi odlučivanja po zahtjevu. Razlog je uvažavanje načela ekonomičnosti i efikasnosti postupka i načela utvrđivanja istine- koje prepoznaje Zakon o upravnom postupku, kao i obaveza Centralne banke koja teži ka ostvarenju bazičnog instituta upravnog postupka u smislu pravilnog i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Razlog je i naša dužnost da vodimo računa o uspješnosti i kvalitetu ostvarivanja i zaštite prava i pravnih interesa učesnika u postupku - objasnili su iz Centralne banke razloge zbog kojih ne mogu da saopšte o kojoj se banci radi.

Iz ovog regulatora su dodali da je prodaja i kupovina kapitala od strane akcionara u bankama uobičajena u tržišnim ekonomijama.

- Takvih procesa je bilo u prošlosti i vjerovatno će ih biti u budućnosti - naveli su iz CBCG.

IBM je zaključno sa septembrom prošle godine, što je posljednji izvještaj na sajtu CBCG, bila u minusu 356.000 eura. Od kamata je zaradila 437 hiljada eura, a od naknada i provizija 31.000 eura.

Uskoro bi trebalo da budu saopšteni rezultati poslovanja banaka na kraju prošle godine.

(opširnije u Pobjedi)