Kostić kupio akcije aerodroma Portorož

Slovenački holding Istrabenz prodao je kompaniji Hotel Palas Portorož, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, još 7,8 odsto svojih akcija u Aerodromu Portorož, nakon čega ukupan Kostićev udio iznosi 38 procenata.

Objavljeno: 26. 02. 2018 - 22:52

Kostić i MK Grupa su, u komentaru za Poslovni dnevnik, naveli da ova akvizicija ima za cilj promociju Portoroža kao top destinacije i povećanje broja letova s pozitivnim učinkom na tamošnju turističku industriju.

Istrabenz je prodavao 15 odsto svog udjela u Aerodromu Portorož, a drugi paket od 7,8 posto uzela je opština Kopar čiji udio u ukupnoj vlasničkoj strukturi tog aerodroma sada iznosi 36 odsto.

Kako je prenio slovenački list "Finance", Istrabenz je ovim poslom zaradio 100 hiljada eura, a pitanje je ko bi u krajnoj instanci mogao da postane većinski vlasnik te vazdušne luke.

Naime, još 15,23 posto udjela drži Luka Kopar, dok je 10 posto udjela u vlasništvu Cestovne tvrtke Kopar.

MK Grupa u Sloveniji već posjeduje Portorož hotel Kempinski Palas, a od maja prošle godine i 30-procentni udio u aerodromu koji su preuzeli od Fraporta Slovenija, odnosno ljubljanskog aerodroma.

Finance kao moguću motivaciju ove akvizicije navode postupak preventivnog restrukturiranja koji je u Istrabenzu započeo 15. februara. Ove godine ističe dogovor o reprogramiranju kredita koji je Istrabenz s povjeriocima postigao 2013. godine, a spominje se i dug od 70 miliona eura za koji je nekadašnji predsednik uprave Istrabenza tvrdio da je naplativ iz imovine te kompanije.

Najveći vlasnik Istrabenza je reduzeće Sava sa 16,32 posto udjela, koje je ujedno i većinski vlasnik Gorenjske banke.

Kostićeva AIK banka takođe čeka odobrenje za sticanje dodatnog udjela u Gorenjskoj banci, a Narodna banka Srbije (NBS), kao regulatorno tijelo u ovom postupku, još nije donijela novo rješenje.

Rok od 45 dana za predaju potrebne dokumentacije, bez koje neće biti dovršeno sticanje ukupno 75,99 posto vlasničkog udjela AIK-a u Gorenjskoj banci, ističe sredinom marta.

"Od NBS je zatražena saglasnost i njihove odluke ne možemo diskutovati. Radimo sve da nam se navedena saglasnost izda na osnovu dokumentacije koju smo im dostavili i ispravljenih primjedbi koje su nam uputili. Vjerujem da vlasništvo AIK banke nad Gorenjskom ima pozitivan efekat na srpsku privredu", komentarisao je Kostić, dodajući da su za navedenu akviziciju već dobili saglasnost Evropske centralne banke, prenosi Poslovni.