Četiri imena su Nimicov predlog, ne naš

Makedonska vlada saopštila je večeras da je posrednik Ujedinjenih nacija Metju Nimic predložio četiri opcije za ime te države i da to nije predložila Makedonija.

Objavljeno: 27. 02. 2018 - 22:02

Vlada u Skoplju je saopštila da premijer Zoran Zaev nije rekao da je Makedonija iznijela četiri predloga za rješavanje spora oko imena sa Grčkom, kako je to ranije prenijela agencija Rojters, prenosi Tanjug.

Makedonska vlada u saopštenju navodi da je netačna interpretacija Rojtersa, prema kojoj je Zaev rekao da je “Makedonija iznijela četiri opcije za rješenje” spora oko imena sa Grčkom, prenosi MIA.

Britanska agencija prenijela je ranije da joj je Zaev u Londonu rekao da su “prijedlozi Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)”.

“Javnost u Makedoniji i širom svijeta zna da je te predloge predstavio Metju Nimic, specijalni izaslanik UN za pregovore o imenu. To znači da ti predlozi postoje, kao što je rekao Zaev, ali njih nije predložila Makedonija”, saopštila je vlada u Skoplju.

Makedonska vlada demantuje i da je premijera Zaev za Rojters kazao da je “Republika Makedonija spremna da načini male izmjene ustava u vezi sa imenom”.

Umjesto toga, navodi se u saopštenju vlade, prenosi MIA, “Zaev je za Rojters rekao da je Makedonija spremna da učini promjenu imena, ali da ona neće biti velika, jer je to veoma teško pitanje”.

Vlada u saopštenju citira da je Zaev za Rojters kazao da “pitanje koje ostaje jeste da li postoji prava potreba za izmjenama ustava”, nešto što je Grčka takođe tražila proteklih mjeseci.