Hoće li ostavka Pejovića usporiti evropski put Crne Gore

Dobri poznavaoci procesa evropskih integracija smatraju da nije dobro što Crna Gora u ovoj fazi mijenja glavnog pregovarača.
“Teško da će cijela ova situacija proći bez posljedica za efikasnost i efektivnost rada pregovaračkog tima i pregovaračkih struktura”, kaže za Portal Analitika predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović. I njegov kolega iz Evropskog pokreta Srbije Vladimir Međak kaže da ko god bude došao na njegovo mjesto imaće ozbiljan posao da sklopi sve kocke, a to nikada nije dobro. 

Objavljeno: 28. 02. 2018 - 00:00

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker poručio je juče u Podgorici - ostavka ministra i glavnog pregovarača Pejovića neće imati nikakvog uticaja na put Crne Gore ka EU.

Pejović je podnio ostavku nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) utvrdila da je prekršio zakon i Ustav. On je, prema odluci ASK, nezakonito istovremeno bio ministar, glavni pregovarač i ambasador i za sve te funkcije primao platu, odnosno da je bio u konfliktu interesa. Sve to je ASK utvrdila na osnovu prijave Centra za gradjansko obrazovanje.

momookEvropska agenda: No i pored poruke Junkera, pitanje je da li će novi ministar i pregovarač u ovom trenutku procesa moći na pravi način odgovoriti zadacima. U Strategiji za proširenje je navedeno da je rok u kojem bi, ako budemo dobro radili, u EU mogli ući 2025. godine zajedno sa Srbijom. Oni koji dobro poznaju proces evropskih integracija kažu da je ključno što ćemo uraditi u prvih pola godine, jer kasnije EU ulazi u izborni proces i okrenuće se sama sebi.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kaže da to što se mijenja ministar i glavni pregovarač nije dobro ni za koga, ni za Vladu, ni za Crnu Goru ni za evropske integracije. “Došli smo u jednu ozbiljnu situaciju gdje u sred procesa vršimo radikalne promjene u timu, koji se formirao dugo vremena. Teško da će cijela ova situacija proći bez posljedica za efikasnost i efektivnost rada pregovaračkog tima i pregovaračkih struktura. No, možemo se samo nadati da će nova kadrovska rješenja uhvatiti priključak na cijeli proceš.“ saopštio je za Portal Analitika Radulović.

Osjetljiva situacija: Kako dodaje, sada je na Vladi i svim subjektima koji su relevantni da tu situaciju pokušaju da poprave i da sistem vrate u funkciju.

“Posebno se mora voditi računa o tome da ulazimo u jako intezivan proces pregovaranja i zatvaranja poglavlja“, dodaje Radulović.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta  Srbije za Portal Analitika kaže da „nikada nije dobro kada se mijenja glavni pregovarač“.

minsok

„On je čovjek tu od početka, zna sve, genezu stvari, šta se dešavalo, ovo je mijenjanje šefa pregovaračkog tima u sred pregovora. Ko god bude došao na njegovo mjesto imaće ozbiljan posao da sklopi sve kocke, a to nikada nije dobro“, priča Međak.

Dodaje da će ko god dođe na njegovo mjesto imati ozbiljan posao.

„Moraće da se upozna sa radom, ipak se radi o šest godina intezivnog posla, Pejović je tu bio od 2012.godine, treba shvatiti šta se dešava, šta su otvorena pitanja i onda ući u to sve. Ne znam da li će voditi velikom ili malom usporavanju procesa, ali svakako nije dobro, pogotovo u ovom trenutku“, dodaje Međak.

U slučaju Pejović, osim da li će njegova ostavka usporiti proces evropskih integracija, otvorena su još brojna pitanja. Da li je trebalo da bude razriješen, jer u tom slučaju ne bi mogao četiri godine da radi u javnoj upravi, da li Vlada koja ga je imenovala treba da snosi odgovornost, da li treba da vrati novac – mediji su objavili, na osnovu podataka koje su od vlade dobile NVO, da je riječ od oko 300.000 eura, te ključno – ima li političke pozadine, zašto je baš sad ovo pitanje aktuelizovano,  da li se premijer Marković ustvari na ovaj način samo obračunao sa Pejovićem koji mu nije, kao se spekuliše, bio dovoljno lojalan i blizak.

Tumačenje Vlade: Marković je ustvrdio da u ovom slučaju nema odgovornosti vlade, da su samo pogrešno protumačili zakon, da su do te spoznaje došli zahvaljujući jednoj NVO, te je sada ne njemu da stvari riješi organizaciono i kadrovski.

euMomčilo Radulović iz Evropskog pokreta kaže da “svako ima pravo da dokazuje svoju nevinost u pravnom sistemu, tako da sa jedne strane, tu je mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije, sa druge gospodin Pejović ima pravo da misli nešto drugo i brani svoj integritet, a sa treće su pravne odluke koje su donosile institucije Crne Gore.” “Ukoliko se i na kraju procesa potvrdi nalaz Agencije i utvrdjena pravna odgovornost, treba se tačno utvrditi i ko je nositelj te odgovornosti i ko treba ultimativno da snosi odgovornost.“,  kaže Radulović.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević je u emisiji “Živa istina” tvrdila da nemaju ništa lično protiv Pejovića, da nikada sa njim nijesu bliže saradjivali, te da ima inforamciju da je pitanje ustavnosti te odluke je otvarano na sjednici Vlade i da je Vlada sa punom sviješću usvojila takvu odluku.

Odmah nakon ostavke ministra počele su spekulacije da će upravo Uljarevićka naslijediti Pejovića. Ona je, medjutim, kazala da je nemoguće da udje u Vladu.

Ko će sjesti u fotelju ministra a ko u fotelju glavnog pregovarača, trebalo bi da bude brzo poznato. Moguće da sam izbor premijera Markovića da odgovore na neka od ovih pitanja.