Ministarstvo radi na stvaranju jedinstvenog modela nacionalnog brenda

Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović kazao je danas da su u protekle dvije godine, koliko Ministarstvo ekonomije radi na procesu razvoja nacionalnog brenda, nailazili na različite izazove koje su uspješno prebrodili, te idu dalje u pravcu stvaranja jedinstvenog modela nacionalnog brenda, prema standardima koje su sebi zacrtali.

Objavljeno: 06. 03. 2018 - 18:54

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, Rabrenović je u Kolašinu otvorio petu Konferenciju o nacionalnom brendiranju, koja će trajati do 8. marta, ističući da se nalaze u jednom od najvažnijih trenutaka kada je riječ o izgradnji nacionalnog brenda.

“Jedna od naših najvažnijih aktivnosti je upravo održavanje ove konferencije dva puta godišnje, sa idejom da kroz razgovor sa eminentnim stručnjacima iz različitih oblasti čujemo mišljenja iz svih bitnih oblasti koje čine nacionalni brend“, rekao je Rabrenović.

Tokom protekle četiri konferencije, kako je dodao, ugostili su veliki broj stručnjaka iz Crne Gore, regiona i Evropske unije.

“U našem poslu razvoja nacionalnog brenda Crne Gore veliki partneri i pomoć su ljudi iz njemačke fondacije „Hans Zajdel“, koja nas već petu konferenciju svesrdno pomaže”, naglasio je.

foto-3

Rukovodilac Kancelarije Projekta „Hans Zajdel“ Fondacije za Srbiju i za Crnu Goru Lutz Kober istakao je da je za svaku državu, posebno Crnu Goru, od velikog velikog značaja da u globalnom svijetu, koji se stalno mijenja, sačuva svoj identitet i da se pozicionira u odnosu na svoje susjede.

“U proteklim godinama napravili ste odlučujuće korake ka razvoju izvornog identiteta nacionalnog brenda, čime ste učinili Crnu Goru vidljivijom i prepoznatljivijom u odnosu na već etablirane susjede. Mi smo svjesni da razvoj i etabliranje nacionalne marke jeste zahtjevan i dugotrajan proces koji je ostvaren tek kroz kontinurani rad. Ovaj proces zahtjeva donošenje važnih odluka, kao što su izbor ciljne grupe i definisanje potrebnih instrumenata za ciljnu grupu”, kazao je Kober, kom je uručena Zahvalnica za doprinos procesu razvoja nacionalnog brenda Crne Gore.

Kako je najavljeno iz Ministarstva ekonomije, tokom tri dana trajanja Konferencije biće organizovana četiri panela, i to Masovni, elitni ili eko kulturni turizam, Individualni sportisti ili reprezentacija kao ambasador brenda države, Potrošački etnocentrizam i brendiranje države, te Tradicionalne ili moderne vrijednosti za pozicioniranje države.

Na panelima će govoriti eminentni univerzitetski profesori, istaknuti crnogorski sportisti, predstavnici ministarstava iz Crne Gore i regiona, kao i rukovodioci značajnih crnogorskih i regionalnih institucija

Konferenciju o nacionalnom brendiranju organizuje Ministarstvo ekonomije, a finansira njemačka fondacija „Hans Zajdel“.