Novi kosovski bojevi

Nešto stariji čitaoci se dobro sjećaju kako je svojevremeno Beograd bugario o tome da Srbi i Crnogorci na Kosovu pate i pište pod jarmom kosovskih Albanaca. 

Objavljeno: 09. 03. 2018 - 12:47

Dakle, tamo su „patila“ dva naroda: Srbi i Crnogorci? Crnogorci su, ali samo na Kosovu, bili i te kako priznata nacionalna individualnost.Valjalo je uz Srbe pribrojati još neku naciju kako bi srpska tragedija bila veća. Crnogorci u Crnoj Gori, naravno, nijesu bili Crnogorci, nego su Crnogorci u Crnoj Gori, za ideologe pansrpstva, bili i ostali Srbi. Bar tako misli značajan dio srbijanske intelektualne čaršije, plus sto odsto beogradskih tabloida. U koje slobodno možemo pribrojiti i obskurnu organizaciju Saveza književnika Srbije.

U svakom slučaju kad Beogradu zatreba Crnogorci su Crnogorci, a kad mu Crnogorci nijesu nužni, Crnogorci su, naravno, Srbi. Amfilohije, primjera radi, bugari da smo mi današnji Crnogorci izdali kralja Nikolu, jer nećemo da branimo Metohiju od Albanaca. Prvo da jasno kažemo da su, ne samo kralja Nikolu, nego i Crnu Goru, 1918., izdali Srbi. Da su samo izdali, ajde, ajde, no su zatvarali, pa često i ubijali svakoga ko se nije htio zakleti na vjernost kralju Srbije. Uz to su Crnogorci morali cjelivati kraljevu sliku kao da je kralj Petar Karađorđević arhangel Mihailo.

Zamislite što još kaže srpski mudrac u mantiji: „Metohija je sve do 1945. godine pripadala Crnoj Gori“. Kojoj Crnoj Gori kad između dva svjetska rata Crne Gore kao države, ili ma kakve autonomije, nije bilo? Ipak neko laže na naviljke. Kad danas treba usvojiti granicu između Kosova i Crne Gore protivi se takozvana kosovska Srpska lista, to jest Srbi sa Kosova. Dvostruko im to priznanje ne odgovara. Prvo zbog toga što markacijom granice praktično priznaju državu Kosovo, a drugo što i Crnogorcima priznaju državu, pa sljedstveno tome trebalo bi očekivati da priznaju i crnogorsku nacionalnu manjinu na Kosovu.

Vidjećemo kad dođe na red pravno i drugo verifikovanje crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu što će se i kako događati? No, sve do ratifikacije granica između Kosova i Crne Gore Kosovari ne mogu da putuju Evropom i svijetom. To izgleda ne važi za kosovske Srbe, od kojih većina ima i srpsko državljanstvo, pa mogu da nakrive šajkaču! No, ostavimo za trenutak Kosovo koje ima, očigledno, kao uostalom i druge balkanske novostvorene države, dovoljno unutrašnjih problema. Nijesu u pitanju samo pritisci i miješanje Beograda.

Pogledajmo kakav se cirkus kod nas u Crnoj Gori najavljuje? Imamo mi svoje komedijante i dobro uvježbana strašila. Tu ipak ne bih ubrojao naivneVeličane koji se navodno pozivaju još na Dečansku hrisovulju? Nema tu, oko granica nikakve dvojbe. Granica je tamo gdje je do sada, prije stvaranja države Kosovo, bila granica sa Srbijom. Kosovo je, uostalom, bilo autonomna pokrajina Srbije, a granice između Crne Gore i Srbije dugo traju da bi ih neko doveo u pitanje. Sve to ne važi za domaći Demokratski front. Njegovi lideri najavljuju da će se ovih dana „aktivno uključiti u kampanju javne kompromitacije Sporazuma podržanog, (pored Kosova i Crne Gore - R.C.) i od Evropske unije još avgusta 2015. godine“. Koju kompromitaciju predviđaju frontovci ako ne sopstvenu? No cirkus ide od suđenja za pokušaj terorizma u kojem gospođa Mugoša mora u nastavcima da udaljava iz sudnice Marka Kraljevića i brata mu Andrijaša, u likovima Milana silnog i vojvode Andrije.

Dakle, valja očekivati karneval na ulicama i vjerovatno pred Skupštinom. I Andrija i Milan su se zaželjeli estrade? Mora da će vikati Dolje sporazum, dolje nenarodna granica! Tu samo fale srpski trubači i kukunjež? „Sitno kolo do kola čulo se do Stambola“. Ako bi neko sa strane upao na trg i pitao što se ovo radi rekli bi mu protestvujemo zbog granice sa Kosovom. Taj bi vjerovatno zatečen odgovorio – A može li da nema granice?

Mislim, nešto samoinicijativno, pomenuta dva frontovska viteza treba poslati na Kosovo da pomognu organizovanje crnogorske nacionalne zajednice kako bi Crnogorci postali pravno nacionalna manjina i tako zaštitili svoja prava. Doduše oni bi odvraćali Crnogorce od slične namjere tvrdnjom da su Crnogorci Srbi i da treba odustati od namjere da budu zaštićena manjina. To bi bio divan prizor, jer lično znam bar nekoliko Crnogoraca na Kosovu, koji bi ih izmrškali i, kako to kažu na jugu naše države, napunili noga.