Moskva će se umiješati u predsjedničke izbore

- Moskva nije odustala od ambicije da unese konfuziju, pa čak dovede i do sukoba na Balkanu. Tako da očekujem da će se umiješati u naredne predsjedničke izbore u Crnoj Gori – kaže u izjavi za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu „Džon Hopkins“ i ekspert za Balkan Danijel Server. On smatra da se zemlje u regionu ponašaju kao da su neprijatelji kada su u pitanju granični sporovi.

Objavljeno: 13. 03. 2018 - 07:13

- Toliko radite jedni protiv drugih da tu Rusija neće morati da se miješa. Kada govorimo o demarkaciji sa Kosovom, potpisivanje sporazuma zavisi od kosovskih glasača. Najbrži način da se riješi ovo pitanje je da premijer Haradinaj promijeni stranu i podrži sporazum, što je suprotno onome što je zastupao prije nego što je postao premijer. Čini mi se da mu nedostaje hrabrosti da to uradi. Cijenim političare sa više hrabrosti, a manje potrebe za trivijalnošću - kaže Server.

On je naglasio da Moskva nikada neće odustati od Crne Gore, niti od regiona.

- Ruski marifetluci su ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju, tako da će nastaviti da destabilizuje Crnu Goru. Članstvo države u Alijansi je u tome neće zaustaviti. Uostalom, zašto bi stali, Balkan je za njih strateško područje - poručuje Server.

O budućim odnosima Podgorice i Moskve, Server kaže da je veoma teško održati dobre odnose sa zemljom koja je sponzorisala državni udar i napad na crnogorskog premijera. - Za mene je logično da će zbog ove situacije svi Crnogorci zaključiti da je njihova najbolja odbrana u okviru NATO-a - kaže Server.

On je ponovio da nije zadatak Moskve da se bavi unutrašnjim pitanjima bilo koje zemlje.

- Vladimir Putin tvrd i da poštuje suverenost svake države. Trebalo bi onda da vodi politiku po standardima koje je sam postavio - kaže Server i objašnjava da su SAD shvatile da Rusija „djeluje mnogo šire nego što se čini“.

- SAD shvataju da Rusiji moraju da se usprotive na mnogo mjesta i na mnogo različitih načina. Balkan i Crna Gora su neka od tih mjesta - zaključio je Server.

Pobjeda