Eksperti MMF-a pomažu Poreskoj upravi da dosegne EU standarde

Ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima sastao se danas sa TADAT (Tax Administration Diagnostic Assessment Tool) Misijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi šefica  Lucilla Mc Laughlin, a koja boravi u našoj zemlji sa ciljem pružanja tehničke podrške u izradi Strategije rada Poreske uprave za naredni četvorogodišnji period. Razgovarano je i o novom planu tehničke podrške MMF-a našoj zemlji za period 2019-2022, koji finansira Evropska komisija.

Objavljeno: 13. 03. 2018 - 14:08

“Buduća Strategija rada Poreske uprave, kako je saopštila MC Laughlin, treba da predstavlja dobru mapu i jasne smjernice rada poreskog organa u ispunjavanju svih zadataka i izazova, ali i da, ispunjava ciljeve Vlade u dugoročnom periodu, te posluži kao efikasno sredstvo u komuniciranju sa obveznicima, posrednicima u oporezivanju, menadžmentom i partnerima. U tom kontekstu, kako je MC Laughlin dodala, eksperti MMF-a će domaćim stručnjacima pomoći u definisanju potreba i ciljeva Poreske uprave i Vlade, i njihovom upodobljavanju sa fiskalnim pravilima i matricama zemalja Evropske unije”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako se dodaje, zahvaljujući na kontinuiranoj podršci MMF-a, kao institucije koja ima iskustva globalnog karaktera, ministar Radunović je naglasio da je od prioritetnog značaja da rad na Strategiji ukaže na važnost modernizacije Poreske uprave i stručnog usavršavanja kadrova koji će predvoditi buduće reformacione procese u poreskoj administraciji.

Ministar je naglasio da je Vlada odlučna u namjeri da unaprijedi efikasnosti rada Poreske uprave, te podsjetio da su sa tim ciljem dogovoreni projekti sa Svjetskom bankom i Evropskom komisijom.